Regizorul Cristian Mungiu vine la Bruxelles pentru lansarea lung metrajului Bacalaureat în cinematografele din Belgia

ICR Bruxelles anunță lansarea oficială, în Belgia, a filmului Bacalaureat r.: Cristian Mungiu, în prezența regizorului, la UGC Toison D'Or, în 6 decembrie 2016, ora 19:00. Cristian Mungiu va prezenta filmul și va dialoga cu publicul belgian după proiecție.


La ediția din acest an a festivalului de la Cannes, regizorul a primit pentru Bacalaureat „Premiul pentru cel mai bun regizor" (împărțit cu regizorul Olivier Assayas pentru Personal Shopper) și „Premiul juriului", acordat de International Cinephile Society Awards Cannes 2016.

Câștigător al marelui premiu Palm d'Or la Cannes, în 2007, pentru filmul 4 luni, 3 saptamâni si 2 zile (2007), Cristian Mungiu (n. 1968 la Iași), este un nume de referință în industria cinematografica. Cele mai cunoscute filme 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007) - inclus în 2016 pe locul 15 în clasamentul BBC al celor mai bune filme ale secolului 21 -, După dealuri (2012) și Amintiri din Epoca de Aur (2009) au fost primite cu entuziasm de publicul belgian. În 2013 regizorul roman a primit „Ordinul de onoare francez pentru artă și litere" pentru contribuțiile aduse cinematografiei. A fost membru al juriului „Competiției oficiale" a festivalului internațional de film de la Cannes (2013) și al celui de la Festivalul internațional de film de la Marrakech (2014). Regizorul Cristian Mungiu a fost invitat anul acesta să facă parte din Academia Americană de Film și a fost inclus în lista scenariştilor invitaţi să voteze pentru Oscar.

Peter Bradshaw, critic de film al The Guardian, descrie filmul Bacalaureat "un studiu de observaţie de 5 stele despre compromisul birocratic din România, realizat cu minuţiozitate şi subtilitate".

Britanicul a acordat 5 stele din 5 filmului Bacalaureat. „ «Bacalaureat» este un film care reflectă conştiinţa umană labirintică, un film extrem de inteligent, un portret sumbru al stării de depresie ce se permanentizează în România, acolo unde generaţia celor născuţi în anii ʼ90 speră să o poată lua de la capăt. Drăguş şi Tițieni joacă superb. Filmul este o bijuterie în selecţia de la Cannes.", adaugă exigentul critic de film de la The Guardian.

Premiera belgiană este organizată în colaborare cu Lumière. ICR Bruxelles și Lumière au colaborat și în 2012, la premiera filmului După dealuri, un eveniment cu casa închisă, care a avut loc la Flagey din Bruxelles. În 2016, ICR Bruxelles a promovat, în colaborare cu casa de producție, lansarea oficială a filmului Bacalaureat în Olanda și proiecția în „Competiția oficială" a Festivalului internațional de film de la Gent.

Proiectul face parte din strategia ICR de promovare a cinematografiei românești în spațiul BeNeLux.


Data: marți, 6 decembrie 2016, de la 19:00

Loc: UGC Toison D'Or, Avenue de la Toison D'Or 8, 1050 Bruxelles

Bilete și rezervări: aici.