Recital de pian Ioan-Dragoş Dimitriu şi prezentare de carte – „Despre dezvoltarea conştiinţei“ de Simion Hurghis

Institutul Cultural Român de la Viena organizează joi, 15 decembrie, la ora 19.00, la sediul din Argentinierstrasse 39 prezentarea în limba germană a volumului „Über die Bewusstseinsentwicklung" („Despre dezvoltarea conştiinţei") de Simion Hurghis, publicat anul acesta la Schlosser Verlag. În completarea evenimentului pianistul Ioan-Dragoș Dimitriuva interpreta compoziţiile:

„La puerta del vino" - Claude-Achille Debussy

„Bruyères" - Claude-Achille Debussy

„La terasse des audiences du clair de lune" - Claude-Achille Debussy

Gnossienne No. 2, 3" - Erik Satie

 

Simion Hurghis s-a născut în anul 1987 în Braşov, România. A absolvit Colegiul Național „Andrei Șaguna" din Braşov şi a continuat studiul la Viena, unde a terminat Facultatea de Relații Economice Internaţionale de la Universitatea de Economie din Viena și Master-ul de Relații Internaționale și Tehnologii ale Mediului la Academia Diplomatică și la Universitatea Tehnică din Viena. Este pasionat de filosofie, spiritualitate şi tehnologia informaţiei.

„Această carte nu este încă o carte din raftul celor despre «cum să» și nu pretind că vreau să te ajut să fii fericit, să ai mai mulți bani sau să îţi măreşti performanţele de orice natură urmând un program zilnic sau un set de acţiuni și restricții. Cred însă că cele scrise ar putea favoriza câteva idei sau gânduri constructive. Învățătura fundamentală în contextul nostru dual este acceptarea faptului că nu există pozitiv sau negativ, iar contextul individual se materializează pentru simplul motiv al dezvoltării conștiinței, în armonie cu complexitatea acesteia sau, probabil, cu un mic pas înainte. De aceea, poate cea mai mare provocare de‐a lungul procesului de dezvoltare a conștiinței noastre este realizarea faptului că aparenta dualitate în care existăm este o simplă percepție. Această perspectivă permite o privire obiectivă asupra evenimentelor percepute pozitiv sau negativ: să fim capabili să înțelegem că toate acele experiențe, evenimente și momente trăite sunt doar informație care conduce în final spre acumulare de învăţături și spre dezvoltarea conștiinței. Deşi ne putem revolta împotriva acestui proces, nu‐l putem evita. Poate părea ca o închisoare, în măsura în care o școală este comparabilă cu o închisoare. Nu putem scăpa din această cușcă, nu putem ocoli acest echilibru. Într‐adevăr,‚cușca" aduce cu sine dezvoltare și este necesar să învăţăm să o îndrăgim, pentru a putea reuși constant până la simbolicul examen final. Este măreț și înnebunitor în acelaşi timp, depinzând întrutotul de nivelul de dezvoltare al propriei conştiinţe."  (Simion Hurghis)

 

Ioan-Dragoș Dimitriu a început studiul pianului la vârsta de șase ani sub îndrumarea pianistei Corina Ibănescu. Din 2010 este student al Universităţii de Muzică și Arte Dramatice din Viena, la clasa profesorului Martin Hughes. A susţinut concerte pe scene cunoscute ale Europei, precum sala Filarmonicii din Berlin (unde în 2011 a interpretat „Imperialul" de Ludwig van Beethoven) și în alte săli de renume din Austria, Italia, Elveția, Franța, Anglia şi Japonia. Pianistul a colaborat cu Radiodifuziunea Austriacă (ORF) și cu diverse instituții de cultură de prestigiu precum Muzeul Leopold din Viena. Pe lângă cariera sa de solist, Ioan-Dragoş Dumitriu are o bogată activitate în domeniul muzicii de cameră, concertând alături de violoncelistul elveţian Michael Michitaro Luginbühl în formaţia „Duo Nobile" în Italia, Austria, Elveția, România, Japonia și obținând cu trio-ul său „Avante Trio" (alături de Seongmin Park - clarinet şi Pauline Kempf - vioară), în primăvara anului 2015, premiul întâi la concursul internațional de muzică de cameră din Udine, Italia.