- 7 November 2013
- Etichete Film
Cazabanii
7 noiembrie 2013
Galeria ICR Praga
Růžová 1416/17, Nové Město, Praha 1
ICR Praga organizează, în perioada iulie-decembrie 2013, o serie de prezentare a istoriei României prin intermediul filmelor documentare realizate de Anca Filoteanu.
Prima serie propusă pentru proiecţie vizează Marile familii, din acest serial fiind proiectate episoadele:
- Familia Ghica;
- Brătienii;
- Familia Raţiu;
- Cazabanii;
- Familia Regală – Regele Carol I;
- Războaiele României Mari.
Anca Filoteanu este fizician, inginer, specialist fiabilitate şi asigurarea calităţii, realizator de film documentar şi manager al casei de producţie ART FILO PRODUCTION http://www.blogger.com/profile/17118442319477562075.
Are în palmares peste 150 ore de film documentar, în calitate de producător, redactor-realizator, documentarist, voce şi editor imagine, şi a obţinut mai multe Premii: APTR 2006 pentru documentarul “Familia Lowendal”, Premiul Fest. “7 Arte” Calaraşi pentru documentarul “Olga Greceanu”. A realizat prima emisiune – sinaxar: Calendarul Ecumenic (premiul APTR 2003). A lucrat în presa scrisă, a colaborat cu TRINITAS TV, B1 TV, PAX TV şi SENSO TV ca realizator de filme documentare şi emisiuni pe teme de religie, istorie, artă.
Cazabanii sunt originari din Carcassone, sudul Franței, în proximitatea graniței cu Spania. Mărturiile documentare plasează, pe la sfârșitul veacului al XVII-lea, un negustor pe nume Jean Cazaban. Familia sa era mult mai veche, spița strămoșilor săi urcând până spre veacul al XIII-lea. Jean a fost însă primul Cazaban care s-a remarcat prin (probabil) pregnanța sa civică, astfel încât, la 10 octombrie 1697, Charles d'Hozier, Consilier al Regelui Franței, emite decretul de înnobilare a familiei, învestind-o și cu blazonul de rigoare. În 1853, François Cazaban este delegat într-o misiune la Iași pentru a organiza serviciul de telegrafie. Recomandat de profesionismul său, François rămâne definitiv aici, iar Cazabanii se vor naturaliza români. Din cele două căsătorii, François a avut șapte băieți și opt fete. Ramurile acestea s-au întins în spațiu și timp, genelor franceze originare adăugându-li-se prin alianțe familiale altele italiene, engleze, germane, austriece, poloneze și, devenind până la urmă dominante, cele autohtone, astfel încât, azi, trunchiul Cazabanilor cu toate ramurile sale colaterale a devenit una dintre cele mai longevive, prolifice și creative familii românești.