Prezenţe româneşti la cea de-a 80-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia

Cinematografia românească va fi prezentă la cea de-a 80-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, care va avea loc în perioada 30 august – 9 septembrie 2023. Producţia româno-franceză „Human Violins – Preludeˮ, scenariul şi regia Ioana Mischie, va fi prezentată în afara concursului în secţiunea Venice Immersive / Biennale College Cinema VR. De asemenea, scurtmetrajul „Sentimental Storiesˮ (2023, Germania), regizat de Xandra Popescu şi coloana sonoră realizată de muzicianul Florentin Tudor, este înscris în concursul secţiunii Orizzonti. În concursul secţiunii Venice Immersive este înscrisă producţia „Pepitos: The Beak Sagaˮ (2023, Marea Britanie, SUA), regizată de Ruxandra Popescu.

Human Violins – Prelude (România, Franţa; 2022; 19 min.)
O odisee VR despre puterea transformatoare a muzicii, în cele mai dificile momente.

„Pentru tonul speranţei, credem că acest proiect este mai necesar ca niciodată într-un moment tulburat de izbucniri de pandemii şi războaie. Trăim vremuri întunecate în care artele rămân printre cele mai puternice forţe de auto-vindecare. Una dintre inspiraţiile majore pentru acest proiect a fost expoziţia Violins of Hope, iniţiată de Amnon Weinstein. Datorită restauratorilor, multe viori din Holocaust au supravieţuit şi călătoresc prin lume în orchestre de primă clasă. Muzica este vindecătoare. Muzica este viaţă. Muzica este, spre deosebire de noi, eternă. Iar realitatea virtuală ne permite să intrăm în contact cu forţa şi frumuseţea ei în moduri fără precedent.”

Scenariul şi regia: Ioana Mischie

Producţia este prezentată în afara concursului, în secţiunea Venice Immersive / Biennale College Cinema VR.

Sentimental Stories (Germania; 2023; 16 min.)

„«Sentimental Stories» s-a născut dintr-o dorinţă de disidenţă, de rezistenţă contra afectelor triumfale şi acceleraţiei timpului nostru. Portul în sine este un personaj, ciudat de pustiu, un loc de muncă în care nu se vede nimeni lucrând. Speram să pot opri timpul pentru câteva minute, fără teama de a rata o ocazie.”

Scenariul şi regia: Xandra Popescu

Filmul este prezentat în concursul de scurtmetraje al secţiunii Orizzonti.

Pepitos: The Beak Saga (Marea Britanie, SUA; 2023; 13 min.)

„Cu un amestec de umor, dramă şi imagini unice, am vrut ca această experienţă să ofere o nouă perspectivă asupra povestirii imersive. Scopul a fost de a transporta telespectatorii într-o lume magică în care ar putea explora teme şi emoţii complexe fără a se simţi copleşiţi. În centrul acestei naraţiuni se află convingerea că îmbrăţişarea colaborării interculturale, chiar şi în mijlocul unor viziuni divergente asupra lumii, are o importanţă capitală. Pepitos, Prie şi Robo-Beak provin din lumi îndepărtate, dar povestea lor este aceeaşi ca a oricărei fiinţe umane care a trebuit să facă faţă unor alegeri dificile. În culise, a fost cu adevărat minunat să lucrez cu o echipă extraordinar de talentată, care împărtăşeşte valorile explorate în acest proiect.”

Regia: Ruxandra Popescu

Producţia este prezentată în concursul secţiunii Venice Immersive.

Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia este cel mai vechi festival de film din lume, organizat pentru prima dată în 1932, sub auspiciile preşedintelui Bienalei, contele Giuseppe Volpi di Misurata, sculptorului Antonio Maraini şi criticului de film Luciano De Feo. De un imens succes, festivalul a devenit un eveniment anual din 1935. Festivalul de Film de la Veneţia este astăzi un eveniment prestigios care prezintă în fiecare an o selecţie de filme de talie mondială, aducând pe covorul roşu de la Lido di Venezia pe unii dintre cei mai de succes regizori şi actori ai timpului nostru. IRCCU Veneția promovează participarea românească în cadrul Festivalului.

Detalii suplimentare şi programul întregului Festival: https://www.labiennale.org/it/cinema/2023