„Prezențe culturale românești în colecțiile Bibliotecii Regale a Belgiei” – expoziție de carte organizată la sediul Bibliotecii Regale a Belgiei / Conferință susținută la Bruxelles de istoricul Adrian Cioroianu, managerul Bibliotecii Naționale a României,

ICR Bruxelles organizează, în parteneriat Biblioteca Regală a Belgiei (KBR), începând cu 12 ianuarie, expoziția ”Prezențe culturale românești în colecțiile Bibliotecii Regale a Belgiei”.


Expoziția, organizată de ICR Bruxelles și departamentul Cărți rare și manuscrise al KBR, având sprijinul doamnei dr. Nadia Petre, bibliograf în cadrul Bibliotecii Regale, va cuprinde aproximativ 70 de volume selectate din colecțiile bibliotecii, în special traduceri recente în limbile franceză și neerlandeză ale operelor unor scriitori români, dar și exemplare ale unor ediții mai vechi, datând de la începutul secolului al XX-lea, lucrări la care se adaugă albume de artă vizuală, monografii, hărți, obiecte și manuscrise din colecțiile de cărți rare ale bibliotecii.

Biblioteca Regală a Belgiei este cea mai importantă instituție de profil din această țară, colecțiile depășind 8 milioane de documente, inclusiv o impresionantă colecție de manuscrise ale cărei baze au fost puse în secolul al XV-lea de Filip cel Bun. De altfel, o selecție de manuscrise din colecția Ducilor de Burgundia poate fi văzută în Muzeul KBR inaugurat în 2020.

Proiectul marchează Ziua Culturii Naționale 2023, la Bruxelles, și cuprinde, alături de cărțile selectate din colecțiile KBR, câteva volume din seria ‘Manuscrisele Mihai Eminescu’, editată de Academia Română sub coordonarea academicianului Eugen Simion, volume ce au fost expuse și la Galeria ICR Bruxelles, inițiativa itinerării unor cărți românești făcând parte dintr-un demers mai amplu al reprezentanței de sprijinire a prezenței publicațiilor în limba română în cadrul bibliotecilor belgiene.

”Biblioteca Regală a Belgiei deține importante volume ce pun în valoare cultura română, dintr-o varietate de perioade și autori. Cu ocazia Zilei Culturii Naționale a României, în 2023, suntem foarte bucuroși de inițiativa directorului Institutului Cultural Român de la Bruxelles de a prezenta aceste cărți unice unui public mai larg. În capitala Europei, la KBR, există vaste colecții, adevărate comori de descoperit în spatele zidurilor Mont des Arts.” a precizat directorul Bibliotecii Regale a Belgiei, doamna Sara Lammens.

Într-un mediu cum nu se poate mai potrivit, iubitorii de carte vor putea vedea, între multe altele, tipărituri de secol XVII cu hărți ale spațiului românesc, traduceri timpurii ale operei lui Eminescu sau Creangă, prime ediții ale unor opere ale lui Eliade, Ionesco, Cioran sau Panait Istrati, caiete de sală pentru concertele Lolei Bobescu sau monografii și albume dedicate lui Brâncuși la începutul secolului XXI.


Expoziția, deschisă publicului în perioada 12 ianuarie – 1 martie 2023, va fi completată de o conferință, pe 18 ianuarie, susținută de istoricul și profesorul universitar Adrian Cioroianu, managerul Bibliotecii Naționale a României. Evenimentul va fi, de asemenea, găzduit de Biblioteca Regală, a cărei clădire domină spațiul Mont des Arts, în inima capitalei Europei.


ICR Bruxelles reușește astfel, într-un parteneriat în premieră cu KBR, să propună un proiect care promovează valorile culturale românești adresându-se unui amplu și variat public: cititorii celei mai mari biblioteci din Belgia. Mulțumim încă o dată Bibliotecii Regale a Belgiei pentru disponibilitatea de a găzdui, până la începutul lunii martie, o expoziție unică, din punctul nostru de vedere, și de a o oferi astfel sutelor de iubitori ai cărții care trec zilnic pragul acestei instituții.

Informații practice:

KBR – intrarea în sala mare de lectură

Mont des Arts 28 – 1000 Bruxelles

www.kbr.be

Intrarea gratuită

Program : de luni până , sâmbătă, ora 9-17