Prezențe cinematografice românești la Sheffield DocFest 2024, cu sprijinul ICR Londra

Institutul Cultural Român de la Londra susține și anul acesta prezențele românești din cadrul celui mai important festival internațional de film documentar de pe teritoriul Marii Britanii, Festivalul Internațional de Film Documentar de la Sheffield, desfășurat în perioada 12-17 iunie 2024. Ediția de anul acesta, cea de-a 31-a, are tema Reflections on Realities.

Scurtmetrajul de film documentar Blue, scris și regizat de Ana Vijdea, și produs de Elena Martin a fost selectat să participe în competiția internațională și va avea premiera mondială în cadrul festivalului de la Sheffield în data de 13 iunie 2024, la Cinematograful Curzon din Sheffield, începând cu ora 14:30. Filmul va mai avea o proiecție în data de 15 iunie la Cinematograful Showroom din Sheffield, începând cu ora 13:15. Filmul Anei Vijdea oferă o introspecție în relația dintre o mamă și cei doi copii ai ei. Rodica (40) și copiii ei, Maria (14) și Patrick (18), sunt expați români care locuiesc în Belgia. Viața lor se concentrează pe găsirea coordonatelor celuilalt pentru a trăi echilibrat în viața de familie. Printr-o abordare blândă, minimalistă, camera se află în apropierea protagoniştilor, când singuri, când împreună și se concentrează pe încercările lor de a comunica unul cu celălalt, pe tăcerile lor, pe greutatea trupurilor lor. Blueeste un film despre dragoste, frică, anxietate și emoțiile care apar la intersecția lor.

A doua prezență românească în cadrul festivalului este documentarul de lungmetraj intitulat Green Is the Fire's Tint, în regia Cristinei Haneș, aflat în lucru. Filmul a fost selectat ca parte din MeetMarket, program destinat industriei de film care presupune întâlniri cu diferiți profesioniști în vederea cofinanțării, distribuției sau vânzării de filme către televiziuni. Proiectul românesc se află printre cele 50 de filme selectate spre a fi prezentate în cadrul MeetMarket dintr-un total de 533 de propuneri.

Green Is the Fire's Tint are o regie colectivă semnată de Cristina Haneș (România), Isabella Rinaldi (Italia), Arya Roth (India) și este produs de casa de producție NoCut Film Collective. Somi, o fostă rebelă maoistă (naxalită), se află în fața unei noi lupte în timp ce depune eforturi pentru a-și construi o casă, însă este împiedicată de construcția unei mine de fier. Somi își conduce comunitatea în lupta împotriva încălcării terenurilor lor, a pădurii și a moștenirii lor indigene, dar de această dată fără arme.

Festivalul Internațional de Film Documentar Sheffield DocFest prezintă și premiază toate formele de documentar – film, televiziune, imersiv și de artă. Aflat anul acesta la cea de-a 31-a ediție, Sheffield DocFest va celebra arta documentarului și va reuni creatorii din întreaga lume la Sheffield în perioada 12-17 iunie 2024.