Prezentarea volumului “Our souls waited” de Emuna Elon, la sediul ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a organizat, în data de 2 februarie 2023, prezentarea volumului “Our souls waited” de Emuna Elon, publicat în 2022, în limba ebraică, la prestigioasa editură israeliană Kinneret Zmorah Publishing House și recompensat cu premiul “Authors & Poets Creativity”. Evenimentul, desfășurat în limba ebraică, la sediul ICR Tel Aviv, i-a avut ca invitați pe autoarea volumului, Emuna Elon, în dialog cu Peninah Zilberman, președinta Fundației Tarbut Sighet – Cultură și Educație Iudaică, și Roni Golan, avocat și genealog profesionist care a studiat situația comunității evreiești din Sighetu Marmației.

„La Sighet, mergând pe străzile pe care a mers străbunica mea, Feigie, vizitând casa în care a copilărit, găsind urmele școlii unde a studiat și comparând cărțile pe care ea le-a citit, nu cu mult diferite de ce am studiat eu, am simțit-o aproape, ca pe o prietenă de suflet și am putut astfel să reconstitui atmosfera din Sighetul de altădată, centrul lumii pentru evreii hasidici” a declarat scriitoarea Emuna Elon, născută într-o familie de rabini și savanți proeminenți originari din Sighet. În cadrul evenimentului organizat de ICR Tel Aviv, aceasta a povestit despre procesul de documentare pentru cartea ”Our souls waited” care a inclus multe vizite la Sighet, cu ajutorul cărora s-a familiarizat cu geografia locului, putând astfel să recreeze, în cartea sa, geografia umană și compoziția socială a Sighetului de la sfârșitul sec. XIX, important centru religios evreiesc, unde s-a dezvoltat o ramură specifică a hasidismului, cu ajutorul dinastiei de rabini Teitelbaum.
„Povestea pe care o povestesc începe în 1891, în Sighet, un oraș în mijlocul Munților Carpați, în Transilvania, care aparținea pe atunci Ungariei. Aceasta este povestea familiei mele, așa cum v-o spun vouă și mie, din multele frânturi de informații pe care le-am adunat de-a lungul timpului, din resturi de speranțe și dezamăgiri, resturi de vinovăție și de dor. Am schimbat unele nume și am adăugat altele imaginare, dar aceasta este o poveste adevărată. Fiecare poveste din carte este povestea vieții cuiva.” – a declarat scriitoare într-un interviu acordat grupului media Ynet.

Romancieră și jurnalistăde succes, cât și activistă pentru drepturile femeilor din medii religioase, Emuna Elon este apreciată de critici, iar cărțile sale se bucură de succes la nivel internațional. În prezent, predă cursuri despre iudaism,hasidism și literatura ebraică.

Peninah Zilberman, președinta Fundației Tarbut Sighet – Cultură și Educație Iudaică, a povestit despre impactul pe care cartea a avut-o asupra ei, oferindu-i o altă perspectivă asupra orașului și anumitor locuri specifice. Aceasta a împărtășit publicului cum a descoperit cartea, atrasă fiind de fotografia sepia de pe copertă. Născută în Haifa din părinți români supraviețuitori ai Holocaustului, Peninah Zilberman, fostă directoare a Muzeului Holocaustului din Toronto, duce o activitate intensă de educare a publicului larg cu privire la Holocaustul din zona Maramureșului, prin intermediul conferințelor cu tematică specifică, a reuniunilor ce aduc laolaltă urmași ai supraviețuitorilor Holocaustului din România, precum și a tururilor istorice ghidate în Sighetu Marmației, care oferă celor interesați ocazia de a descoperi urme ale importantei moșteniri lăsate de comunitate evreiască în zonă, toate acestea organizate sub umbrela Fundației Tarbut Sighet, pe care a fondat-o în 2014.

Roni Golan, avocat specializat în genealogie, a povestit circumstanțele care l-au condus să studieze situația comunității evreiești din Sighet – orașul părinților săi. Mama acestuia, deportată, în mai 1944, și supraviețuitoare a lagărului de la Auschwitz, a refuzat să mai vorbească despre Sighet și astfel, încercând să afle mai multe despre rădăcinile familiei sale, acesta a pornit într-o călătorie de reconstituire a arborelui genealogic ce l-a purtat inclusiv în Statele Unite.