Prezentarea volumului „Iuliu Barasch. Un iluminist evreu în Țara Românească” la sediul ICR Tel Aviv

ICR Tel Aviv a organizat și găzduit, în data de 17 martie, prezentarea volumului „Iuliu Barasch. Un iluminist evreu în Țara Românească”, apărut la Editura RAO în anul 2022. La eveniment, desfășurat în limba română, au fost prezenți coordonatorii volumului – Irinel Popescu și Lucian-Zeev Herșcovici, împreună cu E. S. Radu Ioanid, ambasadorul României în Statul Israel. Pe durata manifestării, Felicia Waldman, care a contribuit la realizarea volumului, a avut o intervenție video online, alături de prof. Carol Iancu și dr. Peter Manu.

Cartea reprezintă rezultatul unui proiect al Academiei Române. Elaborat de un colectiv de autori din România (Lya Benjamin, Claudia Bosoi, Octavian Buda, Ștefan Petrescu, Ioan Aurel Pop, Lidia Trăușan-Matu, Felicia Waldman) și din Israel (Jean-Jacques Askenazy, Lucian-Zeev Herșcovici), volumul abordează multiplele fațete ale personalității lui Iuliu Barasch (1815-1863). Prefața cărții aparține reputatului profesor de neurologie Jean-Jacques Askenazy, iar postfața este scrisă de istoricul român Ioan-Aurel Pop, actualul președinte al Academiei Române. Bibliografia a fost alcătuită de Claudia Bosoi, redactor de carte la Editura Hasefer.

Radu Ioanid, Ambasadorul României în Statul Israel, a subliniat importanța recuperării contribuțiilor impresionante aduse de Iuliu Barasch într-o multitudine de domenii și a salutat inițiativa Academiei Române, exprimându-și dorința ca aceasta să acorde o mai mare importanță contribuțiilor evreilor români la dezvoltarea statului român.

Irinel Popescu este profesor universitar și șef al centrului de boli digestive și transplant hepatic din cadrul Institutului Fundeni, membru corespondent al Academiei Române, membru al Comisiei de Istorie a Medicinei a Academiei Române, membru al Academiei Franceze de Medicină și al Academiei Franceze de Chirurgie. A introdus transplantul hepatic și chirurgia robotică în România. 
În intervenția sa, acesta a împărtășit cu publicul geneza acestui impresionant volum, a cărui apariție s-a conturat în urmă cu 5 ani, în dialog cu istoricul Lya Benjamin. Irinel Popescu a demontat legenda conform căreia revista Nature – probabil cea mai importantă publicație științifică din toate timpurile – ar fi fost „inspirată” de revista Isis sau Natura, publicată de Iuliu Barasch, cu un deceniu mai devreme. Irinel Popescu a subliniat importanța apariției, la București, a acestei reviste științifice de nivel european, a cărei reușită s-a bazat pe solida pregătire religioasă și filozofică a lui Iuliu Barasch, o personalitate fascinantă cu multiple valențe.

Lucian-Zeev Herșcovici, licențiat în istorie al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și doctor în istorie al Universității „Paul Valery” din Montpellier, iar în prezent bibliotecar specialist la Biblioteca Națională din Ierusalim, a abordat, în prezentarea sa, pe lângă aspectele biografice, și calitatea lui Barasch de maskil (reprezentant al curentului de Haskala, iluminismul evreiesc est-european). Coordonator al volumului, alături de Irinel Popescu, Herșcovici a detaliat aspecte ale personalității lui Iuliu Barasch ca filozof, referindu-se și la moștenirea lăsată, legată între altele de Societatea de Cultură Israelită.

Felicia Waldman, profesoară la Universitatea din București și coordonatoare a Centrului de Studii Ebraice la Facultatea de Litere, a creat un adevărat arc peste timp, prezentând detalii din cartierul evreiesc din București și povestind istoria caselor lui Barasch, situate acolo unde astăzi se află Teatrul Evreiesc de Stat (cunoscut și sub denumirea de Teatrul Barascheum), precum și una dintre cele mai reputate școli din București, Laude-Reut.

Carol Iancu, profesor de istorie contemporană la Universitatea „Paul Valéry” Montpellier 3, a avut o prezentare în care a scos în evidență faptul că „Barasch a fost un maskil moderat, un om al rațiunii și al științei, un reformator plin de credință, un om deschis dialogului evreo-creștin, luptător împotriva obscurantismului și a prejudecăților, propovăduind o cultură modernă, dar fără excese, pentru evrei și ne-evrei, un om cu identități multiple – evreu, român, european.”

Doctorul Peter Manu, cercetător și clinician, specialist în medicină internă și psihiatrie la Universitatea Hofstra din New York,a afirmat că „în România, în domeniul medical, procesul de emancipare început de Barasch nu a reușit. Astfel, mișcarea Haskala, iluminismul evreiesc est-european, a fost un eșec, în special în ceea ce privește medicina, fapt ce a făcut din România un caz singular” identificând drept cauză principală interzicerea accesului evreilor la învățământul secundar, începând cu 1893.

Evenimentul a debutat cu un scurt intermezzo muzical, cuprinzând piese interpretate la harpă de Abigail Lozneanu, o tânără muziciană israeliană cu origini românești, câștigătoare a premiului I la Concursul Național de Harpă din Israel, defășurat la Tel Aviv în perioada 19-21 decembrie 2022. În prezent, Abigail studiază la Universitatea de Arte din Graz pentru obținerea titlului de Master în Arte, la clasa prof. Margit Anna Suess, o interpretă de harpă de renume mondial. Programul muzical a inclus interpretări ale unor compoziții de C. Debussy – Arabesque no. 1, A. Hasselmans – La source, E. W. Kuhne – Variations on a theme of Tchaikovsky’s “Evgeny Onegin”, P. I Tchaikovsky – Cadence “Waltz of the flowers”.