Prezență românească în cadrul celei de-a 20-a ediţii a Festivalului de Film Documentar de la Salonic

Ediţia aniversară a Festivalului de Film Documentar de la Salonic (2-11 martie), cea de-a 20-a, prezintă aproximativ 180 de filme de lung-metraj şi 48 de scurt-metraj realizate de regizori din întreaga lume, în paralel cu un program de evenimente conexe. Vor fi prezentate opt premiere mondiale, patru internaţionale şi opt premiere europene. Ambasada României în Republica Elenă, reprezentantul ICR în clusterul EUNIC local, sprijină participarea românească în secţiunea „Kaleidoscope”cu filmele documentare Ouăle lui Tarzan și Ţara Moartă.

Proiecţiile de film vor avea loc la Complexul Olympion, Cinema Pavlos Zannas, Piaţa Aristotelous din Salonic, precum şi la sălile de cinema Tonia Marketaki şi Frida Liappa şi la Teatrele Stavros Tornes şi John Cassavetes aflate în portul oraşului Salonic.

În acest an, Festivalul de Film Documentar de la Salonic va găzdui proiecţii în două noi locaţii sub egida Municipalităţii Salonicului: Pavlos Melas ( Centrul Cultural Christos Tsakiris) şi Kalamaria (Teatrul Municipal Kalamaria „Melina Merkouri”).

Cei cinci membrii care vor juriza lung-metrajele din competiția internaţională sunt: Annika Gustafsson, critic de film şi jurnalist (Suedia), Caroline Libresco, director de festival (USA), David Borenstein, regizor de film (SUA și Danemrca), Jan Rofekamp, agent de film, producător (Olanda), Lefteris Charitos, regizor de film (Grecia).

Printre evenimentele conexe se numără: „Festivalul de Film Documentar de la Salonic de la 1 la 20” prin care se celebrează cea de-a 20-a ediţie a festivalului, discuţii ş dezbateri pe teme de social media şi drepturile omului, Acordarea Agora Doc Market Awards si o ceremonie de omagiere a producătoarei Madeleine Avramoussis.

Filmele românești vor fi proiectate în secţiunea „Kaleidoscope” – documentarul Ouăle lui Tarzan în regia lui Alexandru Solomon – și în secțiunea „Istorie/ Memorie” – documentarul Ţara Moartă în regia lui Radu Jude. Ambele proiecţii vor avea loc în 4, 6 și 9 martie, în spaţiile Complexului Olympion.