Președintele ICR, Liliana Țuroiu, a acordat Premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar la Gala UNITER

Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR, a acordat, la Gala UNITER,  desfășurată luni seară, la Teatrul Național din Cluj-Napoca, premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar actorului Richard Balint, pentru întruchiparea lui Mr. Lockhart din spectacolul „Navigatorul” de Conor McPherson, în regia lui Cristian Juncu la Teatrul Naţional Târgu Mureş – Compania „Liviu Rebreanu".

Așa cum spunea Cehov, într-o scrisoare pentru Stanislavski, rolul secundar este necesar într-o piesă asemeni acelui ingredient nelipsit -  sarea în bucate.  De cele mai multe ori, actorul în rol principal se sprijină pe emoția creată în scenă de actorul în rol secundar. Pentru această emoție transmisă publicului îl premiem pe Richard Balint”, a subliniat Liliana Țuroiu, președintele ICR, în discursul său pe scena Naționalului clujean. 

În 2019, oamenii de teatru din România sărbătoresc un moment istoric şi cultural deosebit – 100 de ani de la naşterea Teatrului Naţional Cluj-Napoca, 100 de ani de la inaugurarea, în Piaţa Avram Iancu, a celei mai importante instituţii teatrale din Transilvania. 

Uniunea Teatrală din România  are un prieten de nădejde în Institutul Cultural Român. Prietenia noastră s-a manifestat mereu într-un parteneriat menit să sporească promovarea valorilor artei teatrale românești. Între evenimentele de anvergură realizate împreună, și cu care ne mândrim, se numără, în 2018: Turneul Teatrului Naţional „I. L. Caragiale“ în China, cu spectacolul Furtuna de William Shakespeare. Am avut Teatrul Românesc la Bucureşti şi Chişinău, ediţia a V-a,  la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu“ din Chişinău.  Am mai avut, tot la Chișinău, Reuniunea Teatrelor Naţionale,  un eveniment în cadrul Programului Centenar. Institutul Cultural Român a fost mereu implicat în cele mai importante demersuri internaționale de sprijinire a artelor spectacolului. În acest sens, trebuie spus că peste mai puțin de patru luni se va deschide Festivalul EUROPALIA – desfășurat în Belgia și în țările învecinate, festival de mare anvergură, organizat de ICR,  ce va oferi o expunere rarisimă țării noastre și artiștilor care merită văzuți și recunoscuți peste tot în Europa și în lume. Pentru că anul acesta țara invitată la EUROPALIA, cea pe care se vor concentra toate luminile rampei, este România”, a punctat Ion Caramitru, amfitrionul Galei UNITER. Două dintre spectacolele cele mai importante prezentate la acestă ediție a Festivalului EUROPALIA, sunt Rinocerii, în regia lui Robert Wilson și Povestea prințesei deocheate, în regia lui Silviu Purcărete, desemnat, luni seară, la Cluj-Napoca, Cel mai bun spectacol al anului  2018.  Spectacolul „Povestea prinţesei deocheate” se va juca în 2020 la Jocurile Culturale şi Olimpice de la Tokyo (Japonia), a transmis directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, Constantin Chiriac.

La categoria Cea mai bună actriţă în rol principal, câştigătoare a fost desemnată actriţa Ofelia Popii, pentru rolurile din Seigen şi Shinnobu Sota din spectacolul „Povestea prinţesei deocheate”, scenariul Silviu Purcărete inspirat din „Sakura Hime Azuma Bunsho” de Tsuruya Nanboku al IV-lea, regia Silviu Purcărete, de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. Scenograful Dragoş Buhagiar a primit Premiul pentru cea mai bună scenografie pentru același spectacol, „Povestea prinţesei deocheate”.

Tompa Gábor a fost ales cel mai bun regizor pentru spectacolul „Neguţătorul din Veneţia”, de William Shakespeare, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, în cadrul celei de-a 27-a ediţie a Galei Premiilor UNITER 2019 care are loc la Teatrul Naţional Cluj-Napoca.

Actorii Ofelia Popii şi Andrei Huţuleac au fost desemnaţi cei mai buni actori în rol principal, la Gala UNITER, care a avut loc, luni-seară, la Teatrul Naţional din Cluj. Tompa Gabor a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor pentru „Neguţătorul din Veneţia” de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, iar spectacolul „Povestea prinţesei deocheate”, montat de Silviu Purcărete la Sibiu, a fost desemnat cel mai bun spectacol din 2018.

Tompa Gábor a câştigat premiul pentru Cel mai bun regizor pentru regia spectacolului Neguţătorul din Veneţia de William Shakespeare la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Natalia Călin a fost desemnată Cea mai bună actriţă în rol secundar din spectacolul Pădurea spânzuraţilor, după Liviu Rebreanu, scenariul, regia şi universul sonor Radu Afrim la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti,

Andreea Tecla şi Mădălina Niculae  au luat Premiul pentru Debut pentru scenografia spectacolului R.U.R de Karel Čapek, regia Vlad Cristache la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, secţia germană.

Călin Ciobotari a luat premiul pentru critică de teatru.

Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic a fost desemnat Lupoaica de Giovanni Verga, adaptarea radiofonică Domnica Ţundrea, regia artistică Vasile Manta, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune.

Cel mai bun spectacol de teatru TV a fost desemnat Apostolul Bologa, adaptarea după Pădurea spânzuraţilor de Liviu Rebreanu, regia Dembinski Dominic, producţie a Societăţii Române de Televiziune (Casa de Producţie a TVR).

Senatul UNITER a acordat următoarele premii:

Premiul pentru întreaga activitate:

Actriţă: Maia Morgenstern

Actor: Florin Piersic

Regizor: Cristian Pepino

Scenograf: Nina Brumușilă

Critică şi istorie teatrală: Doina Papp

PREMII SPECIALE

Regizorului Decebal Marin pentru teatrul de păpuşi şi marionete

Muzicianului Marius Mihalache pentru proiectul „Săftiţa”

Actriţei şi coregrafei Andreea Gavriliu pentru mişcare scenică

Criticului şi istoricului de teatru Florica Ichim pentru activitatea editorială şi publicistică a Fundaţiei Culturale „Camil Petrescu”

Facultății de Teatru și Film din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca

Reactor de creaţie şi experiment din Cluj,  distins cu un premiu din partea British Council, şi UNTEATRU din Bucureşti au primit cele mai calde aplauze din partea publicului.

Pentru a 27-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Monica Andronescu, Oana Borş şi Mircea Morariu. Spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018. Juriul Galei, care a stabilit laureaţii, a fost format din actorul Vlad Ivanov, criticul de teatru Doina Modola, actriţa Maia Morgenstern, regizorul Cristian Pepino şi scenograful Viorica Petrovici. 

Fotocredit: Maria Șetefănescu