Premiu pentru teatrul românesc la Varşovia

Spectacolul Elisabeta I al studenţilor Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti a fost prezentat publicului polonez în cadrul Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru, desfăşurat la Varşovia în perioada 15-22 iunie 2009.
Aflat la a cincea ediţie, festivalul a inclus în competiţie spectacole ale şcolilor de teatru din 13 ţări: Austria, Bulgaria, Franţa, Iran, Israel, Italia, Letonia, România, Rusia, Serbia, Spania, Ungaria şi Polonia. România a participat pentru prima oară la festival. Cele două reprezentaţii româneşti au avut loc în data de 17 iunie, într-una din sălile prestigioasei Academii de Teatru "Aleksander Zelwerowicz" din Varşovia.

Elisabeta I de Paul Foster este un proiect al studenţilor promoţiei 2009 a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, coordonat de prof. univ. dr. Tania Filip, prof. univ. dr. Gelu Colceag şi drd. Alexandru Unguru.
Având toate ingredientele unui spectacol reuşit, Elisabeta I a reuşit la Varşovia să smulgă nu doar aplauzele publicului iubitor de teatru, ci şi premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal – Lorena Zăbrăuţanu pentru Elisabeta I, obţinut ex-aequo cu una dintre tinerele actriţe din Rusia.
Juriul festivalului, format din Maciej Nowak, directorul Institutului de Teatru din Varşovia, Joanna Szczepkowska, o foarte cunoscută actriţă varşoviană, Antoni Libera, cunoscut dramaturg şi regizor polonez, Shai Baar Yacov, regizor şi critic de teatru şi Anna Sheppard, scenograf, colaboratoare a lui Roman Polański şi Steven Spielberg, a acordat Marele Premiu al festivalului spectacolului Isabela cea credincioasă, realizat de Centrul Teatral Ateneo din Roma.

Participarea Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" la Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru din Varşovia a fost posibilă prin programul Cantemir, un program de cofinanţare pentru proiecte culturale al ICR, şi a fost sprijinită de ICR-Varşovia.