Poetul Bogdan Ghiu, invitat la Festivalul „Printemps des poètes” de la Luxemburg

Institutul Cultural Român de la Bruxelles și Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului susțin participarea poetului Bogdan Ghiu la Festivalul „Primăvara Poeţilor”, un proiect cultural de mare vizibilitate şi impact în Luxemburg, gestionat de Centrul Cultural al Abaţiei Neumünster, una dintre cele mai prestigioase instituţii de cultură luxemburgheze. Festivalul se va desfășura în perioada 22-24 aprilie 2022.

Proiectul a fost lansat în 2008 şi se desfăşoară anual cu sprijinul direct al Ministerului Culturii din Luxemburg şi cu participarea ambasadelor şi institutelor culturale acreditate în Luxemburg.

Festivalul constă în trei zile de întâlniri, lectură și schimburi de opinie, timp în care muzica și spectacolul însoțesc lecturile încrucișate ale unor voci mari poetice și voci noi din toată Europa. Texte în versuri sau proză, texte vorbite sau slam, texte care te fac să râzi și să gândești, tineri autori și talente confirmate sunt invitați să se exprime.” (site-ul festivalului)

Ediţia din 2022 se va desfăşura după un program similar celor din ediţiile precedente, dar evenimentul central va avea loc la Esch-sur-Alzette, oraş care este Capitală Culturală Europeană 2022.

Programul celor trei zile ale Festivalului este variat:

*Vineri, 22 aprilie: „Seara de inaugurare” a manifestării, la Abaţia Neumünster, cu participarea publicului;

*Sâmbătă, 23 aprilie: „Marea Noapte a Poeziei”, la Galerie SchlassgoartPavillon du Centenairedin Esch-sur-Alzette, cu participarea publicului;

*Duminică, 24 aprilie: „Dimineaţă poetică”, la Galeriile de Artă „Simoncini” din centrul capitalei.

La fiecare dintre aceste momente, poeţii vor citi din opera proprie, fie în franceză, engleză sau germană, fie în limba naţională, cu traducerea asigurată de organizatori. De asemenea, va avea loc un mini-interviu, astfel încât publicul să cunoască poetul care își prezintă opera.

Au confirmat participarea scriitori din: Austria, Franţa, Italia, Liechtenstein, Luxemburg, Portugalia, România, Spania şi Ungaria.

Bogdan Ghiu (n. 1958, București) este poet, eseist (literatură, filosofie, media, arhitectură și urbanism, artă contemporană), traducător și teoretician al traducerii, jurnalist, realizator radio-tv. Membru al Generației '80 și fost membru al Cenaclului de Luni. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, al comitetului de conducere al PEN Club România (responsabil „Traducere și Drepturi Lingvistice”), al ATLAS (Association pour la Promotion de la Traduction Littéraire, Franța) și ARTLIT (Asociația Traducătorilor Literari din România). Cavaler al Ordinului „Meritul Cultural” acordat de Președinția României. În prezent, titular al rubricilor săptămânale „De-clic(k)/Atelier deschis” (Observator cultural), „Evul Media” (www.liternet.ro) și al rubricii zilnice de cultură urbanistică „Unde ne oprim în București” (Radio România Cultural); colaborator permanent al revistei Arhitext (www.arhitextdesign.ro) și, ocazional, al revistei Sinteza. Bogdan Ghiu publică, din 1982 și până în prezent, în diverse antologii, volume colective sau individuale.

Festivalul sărbătorește multilingvismul, aduce poezie din mai multe țări ale Europei, în cât mai multe limbi posibil, la Luxemburg, având ca scop promovarea poeziei contemporane europene. Ediția 2022 este o ediție aniversară și are ca temă „l’éphémère”.

Eveniment emblematic al scenei poetice și multilingvismului țării, Festivalul este principalul eveniment dedicat poeziei din Luxemburg, datorită angajamentului partenerilor instituționali, a unui număr mare de ambasade participante și al sprijinului Ministerului Culturii, Luxemburg.