Performance-uri ale coregrafei Cristina Lilienfeld, prezentate la studioul Linha de Fuga și pe străzile orașului Coimbra, Portugalia

Coregrafa Cristina Lilienfeld, prezentă în Portugalia la un laborator de creație dedicat promovării artiștilor emergenți, va susține o serie de performance-uri la studioul Linha de Fuga și pe străzile din centrul orașului Coimbra. Performance-urile vor avea loc în perioada 1 - 8 octombrie 2022 și sunt organizate cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Lisabona. Laboratorul de creație la care coregrafa este prezentă în perioada 15 septembrie - 8 octombrie 2022 este organizat de asociația culturală portugheză Linha de Fuga și are loc în orașul Coimbra.

Linha de Fuga este o asociație culturală înființată în noiembrie 2018, cu sediul în Coimbra, care își propune să fie un agent activ în dezvoltarea unor discursuri critice între artă, cultură, politică, educație și societate, împreună cu diverși agenți locali și internaționali. Cu dorința de a stimula orașul și regiunea, de a aduce mai aproape comunitatea, instituțiile și publicul de dansul contemporan și alte domenii artistice, Linha de Fuga dorește să spargă barierele dintre artă și cunoaștere, într-o programare de activități artistice experimentale, urmărind descentralizarea ofertei culturale dincolo de marile centre urbane. Principala sa activitate este Laboratorul de Creație și Festivalul Internațional Linha de Fuga, care au loc o dată la doi ani, pentru a aprofunda relațiile stabilite cu artiștii care își experimentează procesele în cadrul acestuia.

Laboratorul de creație la care va participa coregrafa Cristina Lilienfeld va reuni o serie de artiști din toată lumea care vor beneficia de un spațiu de creație și mentorat oferit de artiști de renume din scena dansului contemporan european, o serie de ateliere și dezbateri, precum și oportunitatea de a performa alături de ceilalți artisti selectați. Organizatorii programului pun la dispoziție studioul, laboratoarele de creație și costurile de călătorie ale invitaților internaționali.

Proiectul pe care Cristina Lilienfeld îl va prezenta în Portugalia este o continuare a unui proces de cercetare asupra durerii colective și a morții pe care aceasta l-a început în urmă cu doi ani împreună artistul vizual Alina Ușurelu, în cadrul unei rezidențe care a avut loc la PIAR (PerfocraZe International Artist Residency) în Ghana și care s-a concretizat într-un spectacol intitulat "See You Soon"(Ne mai vedem). Spectacolul a avut o serie de reprezentații în Ghana și în București, la Centrul Național al Dansului și la Diptych Art Space.

In cadrul șederii sale în Portugalia, Cristina Lilienfeld va aprofunda cercetarea acestui proiect, adunând răspunsuri noi la întrebări precum „Cum ne descurcăm cu pierderea?ˮ, „Ce este specific în cultura locală?ˮ, „Ce ți se cere ca individ în astfel de situații și care este propriul tău proces intim?ˮ, „Ce este vizibil - social și ce este personal și privat?ˮ

Cristina Lilienfeld este coregraf, performer și co-director artistic al colectivului AREAL - Spațiu pentru dezvoltare coregrafică. În ultimii ani a realizat performance-urile „Lay(ers), „Nu toți sunt eroi”, „Fapte vitejești”, „Pe bune – pentru copii”, „Moving Fields”, „Eighty Five Percent Of What You Remember“, a dansat în spectacolele „Alienation or the Desire for Intimacy” de Benno Voorham, „A Truth, A Lie And A List Of Possibilities” de Andreea Novac, „Coregrafie de grup” de Mihaela Alexandra Dancs, „The Great Scheme of Things” – concert/ performance al trupei Fierbințeanu, și a semnat coregrafia pentru spectacolele: „În trup” (operă de cameră) pe muzică de Diana Rotaru și „Dancer In The Dark” la Teatrul Maghiar din Timișoara.

Cristina Lilienfeld caută, atât în activitatea sa artistică cât și în cadrul atelierelor și cursurilor de dans contemporan pe care le susține, să scoată în evidență partea de autenticitate din orice situație cu care intră în contact. În prezent este membru co-fondator al Colectivului AREAL – spatiu pentru dezvoltare coregrafică, care va deschide un nou studio/spațiu dedicat dansului contemporan la București în 2021. Mai multe informații pot fi regăsite pe site-ul personal: www.cristinalilienfeld.ro.