Institutul Cultural Român de la Varşovia continuă în 2019 parteneriatul cu importantul Festival de Film de la Wrocław, desfăşurat în acest an în perioada 25 iulie-4 august. Ajuns în 2019 la cea de-a XIX-a ediţie, Festivalul Internaţional de Film „Nowe Horyzonty” este cotat ca cel mai bun eveniment cinematografic polonez cu participare internaţională.
Alături de filmele noi românești, nelipsite din programul Festivalului, ICR Varșovia susține prezența participanților din România la atelierele „Studio Nowe Horyzonty+”, dedicate tinerilor profesionişti din domeniul cinematografiei, şi întâlnirile “A Sunday in the Country”, dedicate tinerilor critici de film.
În programul Festivalului sunt incluse filmele „La Gomera”, în regia lui Corneliu Porumboiu, în secțiunea Cannes Hits, și „Touch me not”, în regia Adinei Pintilie, în secțiunea Sezon/Season. Ambele filme au fost achiziționate de firma de distribuție Gutek Film, cel mai important canal de distribuție a filmului românesc în Polonia.
Unul dintre punctele importante din programul Festivalului este reprezentat de atelierele „Studio Nowe Horyzonty+” (27-30 iulie), o iniţiativă dedicată tinerilor profesionişti din domeniul cinematografiei, dornici să acumuleze cunoştinţe pe tema funcţionării pieţei internaţionale a filmului (promovare, marketing, vânzări, pitching, networking, organizare de festivaluri etc.) Atelierele sunt susţinute de experţi în domeniu – regizori, producători, agenţi de vânzări, programatori de festivaluri, creatori de renume. Partenerii constanți ai programului sunt EAVE și London Film Academy. Această a zecea ediţie a atelierelor va aduce cu sine cea de-a opta participare românească. În urma reuşitelor prezentări susţinute anii trecuţi şi ca o recunoaştere a valorii constante a cinematografiei româneşti, organizatorii au dorit ca şi în 2019 să aibă invitaţi profesionişti din România, alegerea fiind acumregizoarea Ana-Maria Comănescu și producătoarea Carla Fotea.
Începând din 2017, Studio Nowe Horyzonty+ a schimbat formula și se adresează perechilor regizor-producător, care au în pregătire (dezvoltare) primul sau al doilea lungmetraj. Atelierele se concentrează pe teme esențiale privind comunicarea și promovarea proiectelor și creatorilor.
Ana-Maria Comănescu este scenaristă și regizoare, având în filmografie scurt-metrajele de ficțiune realizate în timpul studiilor de licență și master ale UNATC București: “In the House” (2014), o poveste violentă despre o petrecere, filmată pe peliculă de 16mm alb-negru, “Te mai uiți și la om” (2015), un road-movie despre un cuplu care cunoaște un autostopist straniu, și “Pipa, sexul și omleta” (2016), o anecdotă ironică despre căsătorie și criza vârstei de mijloc, filmată pe peliculă color de 35mm. A obținut premii în festivaluri de film studențești internaționale, cum ar fi Premiul pentru regie MIFEC Portugalia, Marele Premiu Early Bird ISFF și nominalizări la Premiile Gopo, atât la “Cel mai bun scurt-metraj”, cât și că “Tânără Speranță”. A participat în 2017 la Sarajevo Talent Campus și în 2018 la Transylvania Pitch Stop. În 2017, regizoarea a fost prezentă cu filmul „Pipa, sexul și omleta” la Festivalul Internațional de Scurtmetraje ŻubrOFFka de la Białystok, Polonia. Filmul a intrat ulterior în selecția Caravanei Filmului Românesc în Polonia, fiind proiectat în mai multe orașe pe parcursul anului 2018. Ana-Maria lucrează frecvent în industrie atât ca regizor, cât și ca asistent de regie. În prezent, își pregătește debutul în lung-metraj cu scenariul “Horia”, un film viu și colorat despre un adolescent îndrăgostit.
Carla Fotea este o tânără producătoare de film, care lucrează pentru Hi Film Productions și Micro Film Romania. S-a implicat în diverse proiecte precum „Monștri.” de Marius Olteanu (Berlinale Forum 2019), „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, de Radu Jude (KVIFF 2017 - Globul de Cristal pentru Cel mai bun film), „Bacalaureat”, realizat de Cristian Mungiu (Cannes 2016 - Premiul pentru Cel mai bun regizor), la care se adaugă alte producții de lung sau de scurt metraj, recunoscute la nivel național și internațional. În clipa de față, Carla Fotea este producător executiv pentru filme ale regizorilor Radu Jude, Ivana Mladenovic și Adrian Pîrvu. De asemenea, este producătoarea proiectelor de debut ale tinerilor regizori Ana-Maria Comănescu („Horia”) și Tudor Platon („Casa cu păpuși”). Carla este licențiată a Universității Naționale de Teatru și Film „Ion Luca Caragiale” din București și absolventă a Talents Sarajevo 2016 și a IDFAcademy 2017. Este membru al EFA și a fost nominalizată la categoria Tânără Speranță a Premiilor Gopo în 2017.
O altă contribuţie românească laWrocław este cea din cadrul întâlnirilor “A Sunday in the Country”. Va ficea de-a patra prezenţă românească la acest eveniment, a cărui a opta ediţie se va desfăşura în perioada 28-30 iulie, cu participarea unor tineri critici de film din Austria, Italia, Ungaria, Olanda, Polonia, Belgia, Spania, România. Țara noastră va fi reprezentată de Georgiana Mușat.
Georgiana Mușat e critic si jurnalist de film, masterandă în filmologie la UNATC. Scrie pentru publicații precum Scena9, FILM, Film Menu. În 2019, Georgiana a făcut parte din Juriul de preselecție, stabilit de Board-ul consultativ al Premiilor Gopo.
Sub îndrumarea reputatului critic de film Tommaso Tocci şi a reprezentanţilor Academiei Europene de Film şi Asociaţiei Nowe Horyzonty, în atmosfera retrasă şi relaxată a unei vile din Munții Sowie, participanţii la modulul “A Sunday in the Country” vor discuta despre viitorul meseriei pe care o practică, despre planurile profesionale şi specificul profesiei în diverse ţări, se vor întâlni cu creatori de film importanţi, invitaţi la Festival. Scopul atelierelor este facilitarea schimbului de experienţă şi idei, dar şi crearea unor noi contacte internaţionale între participanţi.
Evenimentul este organizat de Asociaţia Nowe Horyzonty şi Academia Europeană de Film, în colaborare cu membri EUNIC Varşovia, Krzysztof Mętrak Film Criticism Contest și Institutul Spaniol pentru Cultura Audiovizulalului ICAA, cu sprijinul Institutului polonez al Cinematografiei.