Participare românească la Festivalul Internațional de Film Documentar de la Salonic, cu sprijinul ICR

Institutul Cultural Român sprijină participarea a trei coproducții românești la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar de la Salonic, desfășurat în perioada 2-12 martie 2023. România va participa cu trei documentare selectate de organizatori: Who I Am Not, debut al regizoarei române de origine maghiară Skovrán Tünde, producător Andrei Zincă (România-Canada-Africa de Sud); Între revoluții / Between Revolutions, în regia lui Vlad Petri (România-Croația-Iran-Qatar) și ANHELL69, în regia columbianului Theo Montoya, producător Bianca Oana (Columbia-România-Franța-Germania).

Filmele ANHELL69 și Between Revolutions sunt înscrise la secțiunea „Open Horizons”, iar filmul Who I Am Notparticipă la secțiunea „International Competition”.

Festivalul de Film Documentar de la Salonic are o tradiție îndelungată și se bucură de mare atenție din partea publicului, fiind o manifestare culturală de amploare, intens mediatizată. La această ediție, filmele selectate redefinesc perspectiva și interpretarea vieții și a lumii, proiecțiile fiind completate de sesiuni de masterclass, susținute de regizori internaționali.

Who I Am Not – regia Skovrán Tünde, 2023

Filmat în Africa de Sud, Who I Am Not urmărește destinul a două personaje care se luptă să-și găsească apartenența la o lume masculin-feminină, deși s-au născut cu trăsături specifice ambelor sexe. Timp de cinci ani, regizoarea Skovrán Tünde a împărtașit experiențele de viață ale personajelor sale, filmând atât în cele mai periculoase cartiere din Johannesburg, cât și în zonele tribale din Limpopo sau în cele turistice din Capetown.

Între revoluții / Between Revolutions – regia Vlad Petri, 2022

Zahra și Maria se întâlnesc la Universitatea din București în anii ’70. Când speranța unei schimbări politice o atrage pe Zahra acasă în Iran, sunt forțate să se despartă. Pentru următorul deceniu, singura lor modalitate de a comunica este prin scrisori. Împărțite de două revoluții, cuvintele lor descriu femei care se luptă să fie auzite, țări care se mișcă în direcții diferite și două suflete unite în dorul lor unul pentru celălalt.

ANHELL69 – regia Theo Montoya, 2022

O mașină funerară străbate străzile din Medellin, în timp ce un tânăr regizor spune povestea trecutului său în acest oraș violent și conservator. Își amintește de pre-producția primului său film, un film de clasă B cu fantome.

https://issuu.com/filmfestivalgr/docs/tidf25_az

https://www.filmfestival.gr/en/