Participare românească la conferința academică și festivalul organizate pentru celebrarea Zilei Europei la Universitatea din Haifa

În acest an, în urma demersurilor inițiate de ICR Tel Aviv, România a fost prezentă în programul conferinței academice organizate de Universitatea din Haifa, cu ocazia Zilei Europei.

Universitatea din Haifa a celebrat Ziua Europei în data de 16 mai, printr-o conferinţă academică cu tema ”Migration in Europe: Past, Present, Future” și un festival de o zi, intitulat European Market, unde fiecare stat participant a fost prezent cu un stand naţional. La conferință, organizată de către Centrul din Haifa Pentru Studii Germane și Europene (HCGES), România a fost reprezentată de dl. Valentin Naumescu, profesor universitar la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, iar alături de dumnealui au mai participat prof. Eli Salzberger, directorul HCGES, Emanuele Giaufret, șeful Delegației Uniunii Europene în Israel, alături de alți profesori de la universități din Europa și Israel.

Valentin Naumescu este profesor de politică internațională, politică externă și diplomație, precum și sisteme politice comparate la Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. Este coordonatorul programului de masterat în Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor. Acesta este expert independent al Comisiei Europene și fondatorul think-tankului academic Citadel, specializat în politica internațională. De asemenea, are o experiență diplomatică substanțială, fiind consul general al României în Toronto (2008-2012) și secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe (2005-2007). Valentin Naumescu a publicat până acum 13 cărți ca autor unic, coautor sau editor, peste 60 de articole în reviste academice și volume editate, precum și aproximativ 350 de analize și comentarii despre politica internațională. Este membru al grupului consultativ editorial (pentru științe politice) al Cambridge Scholars Publishing, din Marea Britanie. Printre cele mai recente cărți se numără: România, marile puteri şi ordinea europeană: 1918-2018(Editura Polirom, București și Iași, 2018); Criza Uniunii Europene și ordinea globală în era Trump (Editura Trei, București, 2017); The European Union’s EasternNeighborhood Today: Politics, Dynamics, Perspectives(volum co-editat cu Dan Dungaciu, Editura Cambridge Scholars, 2015) și Democracy and Security in the 21st Century: Perspectives on a Changing World (Editura Cambridge Scholars Publishing, 2014). Are, de asemenea, în pregătire volumul Politica marilor puteri în Europa Centrală și de Est: 30 de ani de la sfârșitul Războiului Rece (Humanitas, București, 2019).

Centrul din Haifa Pentru Studii Germane și Europene (Haifa Center for German and European Studies - HCGES) este cel mai important centru multidisciplinar de studii germane și europene din Israel. Acesta inițiază și sprijină multiple proiecte de cercetare și conferințe academice, dintre care cea organizată pentru marcarea în Israel a Zilei Europei a devenit, de-a lungul timpului, un reper în calendarul academic, grație participanților de înaltă ținută și a calității intervențiilor acestora. De asemenea, Centrul sprijină activităţi relevante ale altor facultăţi şi instituţii afiliate Universităţii din Haifa.

European Market a reunit reprezentanți ai statelor membre UE, care au prezentat oportunitățile culturale, turistice și educaționale din țările respective. România a fost prezentă printr-un stand de informare, unde au fost oferite materiale informative de interes general, vor fi aduse în atenţia studenţilor israelieni posibilitățile de studiu în România. La stand au fost, de asemenea, prezentate activităţile şi evenimentele organizate de ICR Tel Aviv, alături de cursurile de limba română; au fost distribuite materiale de promovare, precum și materiale turistice și despre Timișoara – capitală culturală europeană în anul 2021.

Ambele evenimente au fost cu intrare liberă.


Program conferință