Ordinul 7161 - evocări literare

Ordinul 7161 - evocari literare

  Loc: Galeria ICR Berlin, Reinhardtstraße 14, 10117 Berlin.

Data: 14 februarie 2020, ora 19.00

 În seara de 14 martie, actorii Monica Broos și Konstantin Bez vor citi fragmente din romanele ”Dincoace și dincolo de tunel” de Mariana Gorczyca si "Leagănul respirației” de Hertha Müller. Lectura va fi urmată de discuții pe marginea expoziției "Ordinul 7161. Mărturii”, în prezența fotografului Marc Schroeder și a referentei Dr. Heinke Fabritius (Kulturat für Siebenbürgen im Deutschen Bundestag).

„Dincoace și dincolo de tunel” de Mariana Gorczyca este un roman despre multiculturalitate și memorie. Recent apărut în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom, romanul este laureat al Zilelor Prozei, editia 2019. Este o poveste de iubire între doi tineri sași, ea rămasă în Sighișoara, el deportat la Stalino. Este una dintre puținele cărți din literatura română din care se pot afla amănunte despre viața unei comunități săsești transilvane, sever diminuate numeric după al Doilea Război Mondial, în timpul regimului Ceaușescu și în anii ’90.  Ediția germană a cărții în traducerea lui Beatrice Ungar va apărea anul acesta. 

Romanul „Leagănul respirației” tematizează același capitol tragic din istoria sașilor transilvăneni: al Doilea Război Mondial tocmai a luat sfârşit, iar minoritatea germană este livrată aparatului de represiune sovietic. Adolescentul Leo Auberg cade victimă deportărilor, alături de alte zeci de mii de conaţionali. În recluziune, întregul univers se restrânge la gesturile şi obiectele simple, la foamea de zi cu zi, la prieteniile pe muchie de cuţit. După lungi discuţii cu poetul Oskar Pastior (1927-2006) şi cu alţi supravieţuitori ai lagărelor sovietice, Herta Müller a adunat materia epică pe care a contopit-o în acest roman apărut la Carl Hanser Verlag în vara lui 2009, cu doar câteva luni înainte de a i se acorda Premiul Nobel. 

Expoziția "Ordinul 7161. Mărturii” de Marc Schroeder prezintă o selecție de portrete expresive cu  foști deportați în Uniunea Sovietică, care reflectă identitatea acestor oameni ca membri ai unei minorități, precum și experiențele traumatizante din lagărele de muncă. Imaginile sunt însoțite de fragmente din conversații înregistrate cu martori ai vremii, care schițează o imagine a memoriei colective cu privire la deportări, dând grai portretelor.

Intrare liberă.