Omagiu - VLADIMIR MENDELSSOHN, prezentat de ICR Bruxelles cu ocazia ZILEI CULTURII NAȚIONALE

Ziua Culturii Naționale este sărbătorită la ICR Bruxelles printr-un proiect online lansat pe canalele de comunicare ale reprezentanței în data de 15 ianuarie.


Cultura reprezintă însumarea tuturor valorilor, credințelor dintr-o societate, este un teritoriu în care te poți refugia oricând, constituind o formă ideală de evadare din rutină. Putem accede la lumea minunată a artei, detașându-ne de realitate și beneficiind de trăiri intense, prin literatură sau muzică, prin teatru, film, dans sau artă plastică.

Cultura este un pilon important al societății, reușind cu ușurință să supraviețuiască într-o lume ce tinde spre tehnologizare. Dacă tehnologizarea a fost mult timp văzută ca un domeniu total opus culturii, din anul 2020, tocmai tehnologizarea s-a dovedit a fi cel mai prețios ajutor dat culturii. Mii de evenimente culturale au ajuns la publicul iubitor de artă datorită proiectelor online pe care le-au îmbrățișat toate instituțiile de cultură din lume.

Proiectul, realizat de ICR Bruxelles în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos și cu Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului, reprezintă marcarea printr-un eveniment relevant a profilului identitar cultural românesc, cât și un omagiu adus personalității marelui muzician român VLADIMIR MENDELSSOHN, reprezentantul unei familii cu o lungă și bogată tradiție muzicală în România, care s-a stins în a doua jumătate a anului 2021.

Proiectul constă în realizarea unui scurt portret al artistului VLADIMIR MENDELSSOHN, a mărturiei muzicianului Răzvan POPOVICI, care l-a cunoscut îndeaproape și cu care a colaborat intens, precum și o înregistrare cu prestigiosul cvartet ‘George Enescu’, din care Vladimir Mendelssohn a făcut parte.

VLADIMIR MENDELSSOHN (29 noiembrie 1949 – 13 august 2021) a fost compozitor, violist și profesor român, un artist de prestigiu, figură emblematică a muzicii culte, prezența sa în acest context fiind peremptorie pentru discursul cultural contemporan.

Născut într-o familie de muzicieni, el a urmat cursurile Universității Naționale de Muzică București. A predat la Conservatoire de Paris, unde a fost profesor de muzică de cameră, la Universitatea de Arte Folkwang și la Conservatorul Regal din Haga. Mendelssohn a compus o serie de partituri de film, cum ar fi Darclée și The Violin Player, prezentate la Festivalul de Film de la Cannes în 1961 și în 1994. Mendelssohn a susținut cursuri de master în Suedia, Elveția, Țările de Jos, Italia și Franța și a făcut parte din juriile mai multor competiții internaționale. A devenit director al Festivalului de Muzică de Cameră Kuhmo, în 2005, și a făcut parte din Cvartetul George Enescu.

In cadrul Festivalului Internațional de Arte EUROPALIA ROMANIA, Vladimir Mendelssohn a susținut un Masterclass de violă la Conservatorul Regal din Anvers și a făcut parte din ansamblul Raro – SoNoRo care a concertat la Anvers și la Haga în 2020.

Răzvan POPOVICI s-a născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni şi a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg. A colaborat cu nume de referință ale muzicii clasice, a cântat pe cele mai mari scene ale lumii și este invitat frecvent la cele mai prestigioase festivaluri internaționale, fie ca solist, fie ca membru al Ansamblului Raro-SoNoRo, care a deschis în 2019, la BOZAR, Festivalul Internațional de Arte EUROPALIA ROMÂNIA. În decembrie 2021, cu ocazia Zilei Naționale a României, Raro-SoNoRo, condus de Răzvan Popovici, a susținut un concert de excepție la Carnegie Hall, New York.

Vladimir Mendelssohn, Vladi – cum îl numem noi, mare violist, mare compozitor, director de festival, dirijor, o personalitate extraordinară care a provenit de la București si, de acolo, pe parcursul vieții, a cucerit întreaga lume. Nu sunt mulți ca el, nu sunt mulți muzicieni care au ajuns să devină indispensabili în viața muzicală a lumii, și care, prin faptul că au fost și pedagogi, au marcat întregi generații de muzicieni.” ( Răzvan Popovici, muzician, directorul Festivalului SoNoRo)

Evenimentul online ‘Omagiu - VLADIMIR MENDELSSOHN’ se înscrie în strategia ICR de a sărbători Ziua Culturii Naționale. Acest eveniment este un omagiu adus unei personalități române care, de-a lungul timpului, a primit recunoașterea valorii în spațiul Benelux și nu numai.

Proiectul se încadrează în seria evenimentelor culturale organizate de Institutul Cultural Român de la Bruxelles menite să pună în valoare contribuţia și rolul oamenilor de artă români la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii europene și universale.