Observatorul cultural: Interviu cu Basarab Nicolescu

„Cel mai greu în viaţă este să-ţi găseşti locul"
Interviu cu Basarab NICOLESCU
Autor: Ovidiu ŞIMONCA

Prejudecata acestui interviu: mergi cu inima strînsă la o întîlnire cu un celebru român stabilit la Paris în 1968, care a lansat, înainte de plecarea în Franţa, o carte despre Ion Barbu – Ion Barbu,. Cosmologia „Jocului secund", care a lucrat ca fizician în mari universităţi ale lumii şi care se ocupă, de peste 20 de ani, de transdisciplinaritate. Eşti copleşit? Eşti strivit? Mi-a plăcut şi m-a incitat ideea de transdisciplinaritate, pedagogia aceasta de a învăţa, de a te forma, atent la toate orizonturile lumii, pe care a dezvoltat-o Basarab Nicolescu în cărţile şi conferinţele sale. Dar mi-au plăcut şi punctele de inflexiune din opera sa, acele Teoreme poetice. A fost şi momentul 19 noiembrie 1989, cînd lui Basarab Nicolescu i s-a întîmplat un fapt uluitor, care l-a călăuzit pe mai departe. Aşa că un asemenea om n-are cum să te copleşească şi să te strivească. Dimpotrivă, cred că prin această întîlnire s-au pus în mişcare mai multe energii. Sper ca aceste energii creative să ajungă şi la cititori.

Toate cărţile dumneavoastră sînt traduse în româneşte, unele au o a doua şi o a treia ediţie: Noi, particula şi lumea, Rădăcinile libertăţii, Trandisciplinaritatea. Manifest, Teoreme poetice, Ştiinţa, sensul şi evoluţia – Eseu asupra lui Jakob Böhme. În afară de cărţi, sînteţi prezent în România, faceţi dese călătorii aici, aveţi întîlniri ştiinţifice. Cum s-a produs reîntoarcerea în România şi de ce aţi revenit?
Am revenit acasă. Întrebarea are răspunsul imediat: România este locul naşterii mele, locul copilăriei mele, locul multor lucruri care au constituit subconştientul meu. Am revenit în 1993, după 25 de ani de absenţă.

Pentru a citi integral interviul, clic aici: www.observatorcultural.ro/Cel-mai-greu-in-viata-este-sa-ti-gasesti-locul*articleID_23419-articles_details.html