O ODISEE SONORĂ cu Dan Dediu, Romanian Brass și Violoncelissimo

Un concert care face și desface istoria muzicală
Moment de bilanț pentru anul care se încheie, luna de la capătul calendarului poate prilejui şi retrospective mai ample. Sâmbătă,11 decembrie 2010, de la ora 19.00, la Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian", concertul-eveniment O Odisee sonoră propune o privire cuprinzătoare asupra mai multor secole de artă a sunetului. Publicul va fi însoţit pe traseul bimilenar al muzicii occidentale de compozitorul Dan Dediu și invitații săi – ansamblurile Romanian Brass, solist şi dirijor: Adrian Petrescu şi Violoncelissimo, coordonat de Marin Cazacu.
Organizat de Institutul Cultural Român, concertul din decembrie este episodul final al ciclului Restul e muzică… Comentând istoria muzicii clasice cu Dan Dediu şi invitaţii săi. Cele şapte întâlniri găzduite până acum de ICR și dedicate, pe rând, muzicii bizantine și gregoriene, celei renascentiste, barocului muzical, clasicismului, romantismului, zorilor modernismului și muzicii secolului XX au combinat, în proporții optime, instruirea și delectarea.

Surprinzând măreţiile şi decăderile muzicii clasice de-a lungul timpului, concertul din decembrie decupează pagini celebre din toată istoria muzicii și le oferă spre audiție comentată. În program: Tomaso Albinoni – Adagio; Jules de Swert – Elegie; Nikolai Rimsky-Korsakov – Zborul cărăbuşului; W. A. Mozart – W.Th. Mifune – Alla Turca Jazz; Alessandro Marcello – Adagio; Aram Haciaturian – Dansul săbiilor din baletul Gayaneh; Jim Parker - Grand Central din suita Un londonez la New York. Amfitrionul serii, Dan Dediu, va prezenta și o compoziție proprie, în ton cu vremurile: Fanfară pentru omul recent.

Şi, pentru că e decembrie, există şi un bonus: programul de sală sub formă de broșură concentrează date muzicale în paralel cu evenimente culturale și istorice, precum şi un glosar de termeni și nume ale compozitorilor importanți.

Ansamblul cameral de alămuri Romanian Brass al Filarmonicii „George Enescu" este alcătuit dintr-o elită de suflători reuniţi din iniţiativa muzicianului Adrian Petrescu. Repertoriul acoperă o paletă stilistică diversă: lucrări din perioada barocă, clasică, romantică, creaţii contemporane, dar şi muzică de divertisment. Sonoritatea ansamblului – impunătoare, maiestuoasă, solemnă, dar și catifetală ori nostalgică – este una aparte și se bucură de o apreciere pe măsură din partea publicului.
Violoncelissimo, ansamblu de violoncele care îl are ca mentor pe profesorul Marin Cazacu, solist al Filarmonicii „George Enescu", este alcătuit dintr-un grup de tineri instrumentişti de excepție. Repertoriul cuprinde lucrări din toată istoria muzicii – atât piese originale, cât și transcripții.
Biletele se vor pune în vânzare la Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian", tel. 021 313 63 48, şi pe site-ul www.eventim.ro

Bilete: 20 lei (categ I), 16 lei (categ II), 10 lei (categ III).