Nopți teatrale la palatul Béhague: noul val al teatrului românesc, la Paris

Nopți teatrale la palatul Béhague: noul val al teatrului românesc este titlul festivalului de teatru românesc care se va desfăşura la Paris în perioada 22 – 30 septembrie 2011. Cele şase piese prezente în festival sunt realizate de regizori şi actori ai noii generaţii a teatrului românesc, iar două dintre acestea sunt produse de tinere companii de teatru franco-române. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Paris, cu sprijinul Ambasadei României în Franţa, în cadrul celei de-a X-a ediţii a Săptămânii culturilor străine la Paris, un eveniment FICEP (Forumul institutelor culturale străine de la Paris).
Pe scena festivalului vor fi prezente creaţii originale ale unor artişti tineri, precum: Alina Şerban, autor şi actor în Declar pe proprie răspundere (Teatrul Luni Green Hours); Peter Kerek, regizor şi autor al 9 grade la Paris (Teatrul Act) sau Mode d'emploie, o producţie a companiei româno-franceze Europe'artès, unde Alexandra Badea este şi autor şi regizor. De asemenea, debarcă din România piese clasice, reinterpretate: Furtuna de Shakespeare, în regia lui Victor Ioan Frunză şi piese contemporane puse în scenă de cei mai tineri dintre profesioniştii teatrului românesc: Jocuri în curtea din spate de Edna Mazya, regia Bobi Pricop (o producţie UNATC).
Spectacolele jucate în limba română vor fi subtitrate în franceză. Mode d'emploi (Compagnie Europe'artès) şi Avant-hier. Après-demain. (spectacol lectură al Companiei 28) sunt jucate în limba franceză.

Festivalul Nuits théâtrale au palais de Béhague este o nouă declinare a ciclului de Nopţi … la palatul Béhague, evenimente organizate de Institutul Cultural Român de la Paris în colaborare cu Ambasada României în Franţa, din dorinţa de a pune în valoare Sala Bizantină a palatului Béhague (proprietate a statului român), «această bijuterie puţin cunoscută» (Le Monde, 4 iunie 2011).

Detalii : www.institut-roumain.org
Dosar de presa : http://www.icr.ro/files/items/8688_2_Dosar_presa_festival_teatru_paris.pdf