Noi premii pentru industria cinematografică românească, la Festivalul Internațional de Film de la Sofia

Juriul Festivalului Internațional de Film de la Sofia a acordat premiile celei de-a 26-a ediții a SIFF în cadrul Galei de premiere care a avut loc pe 19 martie 2022 la Palatul Național al Culturii din Sofia. Trofeul festivalului a fost câștigat de filmul polonez „Sonata” (regia Bartosz Blascke).

Prezentat în Competiția Internațională, filmul „Căutătorul de vânt/Windseeker” (scenariul și regia Mihai Sofronea, cu Dan Bordeianu, Olimpia Melinte și Adrian Titieni, producție Libra Film) a primit premiul FIPRESCI. Mihai Sofronea a declarat: „Este o onoare să primim Premiul Criticii Internaționale de Film, dar și o bucurie să vedem că reacția publicului bulgar a fost la fel de entuziastă ca cea din sălile în care am prezentat filmul în România. Mulțumim, SIFF!” Filmul rulează în cinematografele din România până pe 24 martie.

Mențiunea Specială a juriului secțiunii Competiția Balcanică a fost acordată producției „Crai Nou/Blue Moon” (scenariul și regia Alina Grigore). Primind premiul, producătoarea Gabriela Suciu a mulțumit juriului și organizatorilor SIFF, festival la care a participat pentru prima dată în urmă cu 12 ani. Pelicula îi are în distribuție pe Ioana Chițu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi și Vlad Ivanov. „Crai Nou/Blue Moon” a concurat alături de 11 filme de lungmetraj.

Coproducția România-Bulgaria „Os de pește/Fishbone” (regia Dragomir Sholev, montaj Cătălin Cristuțiu, sound design și muzică adițională Marius Leftărache, producători Ada Solomon și Rossitsa Valkanova) a fost premiată la categoria New Bulgarian Features.

De asemenea premiată în Competiția Internațională, pelicula „Humble/Umil” (coproducție Bulgaria-România, regia Svetoslav Draganov, editor Eugen Kelemen, muzica Boris Changarov și Sebastian Zemlye, coproducători Oana Iancu și Călin Peter Netzer), a avut avanpremiera la Cinemateca TIFF din Cluj, pe 17 martie, în cadrul secțiunii Focus Bulgaria.

Regizorii Alina Grigore, Radu Muntean, Mihai Sofronea și actorul Dan Bordeianu au fost prezenți la SIFF în calitate de invitați speciali, cu sprijinul Institutului Cultural Român, iar regizoarea și producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan a făcut parte din juriul secțiunii de filme documentare.

Festivalul a organizat pe 18 martie conferința New Romanian Cinema, la care au fost invitați Mihai Sofronea și Dan Bordeianu, din partea echipei filmului „Căutătorul de vânt” și Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

Festivalul Internațional de Film de la Sofia (SIFF), fondat în 1997 și acreditat FIAPF, este unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din Europa Centrală și de Est, fiind inclus în calendarul FIPRESCI și în top 50 al celor mai importante festivaluri de film din lume de către revista Variety. Scopul festivalului este să prezinte publicului local cele mai bune filme din circuitul festivalier internațional, dar și operele cinematografice bulgare și balcanice publicului internațional, încurajând astfel cooperarea între realizatorii de film locali și internaționali. Festivalul este organizat de Art Fest sub egida Municipalității Sofia și se bucură de sprijinul Ministerului Culturii din Bulgaria, al Centrului Național al Filmului din Bulgaria, precum și al altor instituții și sponsori naționali și internaționali.

După anularea ediției din 2020 cu doar câteva zile înainte de deschidere - din cauza izbucnirii pandemiei și în condițiile organizării celei din 2021 cu limitarea drastică a numărului de participanți la proiecții – din cauza măsurilor anti-COVID, ediția 2022 a debutat cu un puternic mesaj pentru pace și solidaritate, în condițiile în care din juriul festivalului ar fi trebuit să facă parte regizorul Oleg Sențov, care acum luptă în armata ucraineană. Cântecul Give peace a chance! a fost sloganul acestei ediții și a ilustrat muzical inclusiv Gala de premiere a acestei ediții.