Institutul Cultural Român Budapesta decernează în data de 13 decembrie 2010, de la ora 18.00, la Teatrul Uj Szinhaz Premiul de excelenţă culturală al ICR Budapesta, o platformă solidă de dialog şi respect reciproc între cele două culturi prin care Institutul onorează cultura Ungariei.
Premiul de excelenţă al ICR Budapesta, care constă dintr-un trofeu de bronz realizat de sculptorul Peter Jecza s-a decernat din anul 2007 şi până în prezent unor mari personalităţi ale culturii maghiare precum: scriitorul Péter Esterházy, muzicianul Zoltán Kocsis şi istoricul István Rév. Numele câştigătorului Premiului de excelenţă pe 2010, un reputat artist plastic maghiar, va fi anunţat în conferinţa de presă a ICR Budapesta ce va avea loc la sediu în 9 decembrie 2010 de la ora 11.00.
Premiul acordat pe 2010 este susţinut de: Ion Stendl - pictor și gravor român, profesor universitar la Universitatea Națională de Arte București, doctor în Arte Vizuale, Pavel Şuşară – critic şi istoric de artă, Sorina Ianovici-Jecza - director executiv Fundaţia Interart Triade, Geza Szöcs – secretar de stat pentru cultură al Republicii Ungare, Ferenc Csák – director general Galeriile Naţionale de Artă, istoric de artă şi Gábor Pogány – istoric de artă. După festivitatea de decernare a Premiului de excelenţă de la ora 18.30, ICR Budapesta invită publicul spectator la concertul de muzică tradiţională maramureşeană cu Ioan Pop şi Grupul Iza.
Grupul Iza din Maramureş este un ansamblu cu totul special în România, care a refuzat deliberat să se conformeze modelului de ansamblu folcloric consacrat în România. Instrumentiştii sunt cu toţii muzicieni populari profesionişti, angajaţi curent pentru petrecerile rurale şi chiar urbane din Maramureş. Conducătorul grupului este Ioan Pop, zongoraş şi vocalist, ţăran din Poienile Izei. Colaboratorii săi - ceteraşii Dumitru Hîrb, dobaşul Ioan Petreuş şi dansatorii şi cântăreţii Anuţa Pop, Voichiţa Nemeş, Ioan Ilieş, Gheorghiţă Tepei - îl sprijină cu toată convingerea. Grupul Iza îşi construieşte spectacole fără să mutileze, să „înfrumuseţeze" muzica sau să-i răpească spontaneitatea, fără să recurgă la clişeele scenice consacrate, fără să uzeze de propriile sale stereotipii. Grupul Iza şi Ioan Pop promovează muzica "clasică" a Maramureşului, melodiile vechi neştiute sau uitate, precum şi învârtitele noi în măsura în care acestea sunt compatibile cu tradiţia.
De la ora 19.30 va avea loc evenimentul „Vinul românesc – O istorie culturală", prezentat de oenologul Gheorghe Moisescu şi de jurnalistul Radu Rizea, o incursiune în lumea aromelor şi a tainelor vinului românesc, urmată de o degustare.
Participă:
Compania Vinarte care produce anual două milioane de sticle de vin, suprafaţa totală de viţă de vie exploatată fiind de 400 ha în Mehedinţi, la Dealu Mare şi Sâmbureşti.
Cramele Rotenberg care deţin 25 ha în zona Ceptura - Dealu Mare.
Domeniul Coroanei-Segarcea şi Crama Basilescu care deţin arealul viticol Segarcea, cea mai sudică podgorie din Oltenia ce se întinde pe 300 ha şi arealul viticol Urlaţi, 60 ha şi Pietroasele 40 ha.