Măști și vecinătăți - Perpetuarea moștenirii culturale săsești din Transilvania

Masti si vecinatati - Perpetuarea mostenirii culturale sasesti din Transilvania

Data: 27 octombrie 2021

Ora 19.00

Loc: Galeria ICR ”Titu Maiorescu”, Reinhardtstr. 14, 10117, Berlin

Participarea în cadrul evenimentului este posibilă cu înscrierea în prealabil la următoarea adresă:  deutsches@kulturforum.info

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Forumul Cultural Europa de Est / ”Deutsches Kulturforum Ostliches Europa” (DKOE) din Potsdam.

După emigrarea în masă a sașilor transilvăneni în Republica Federală Germania, la începutul anilor 1990, au fost întreprinse numeroase eforturi pentru salvarea și conservarea moștenirii lor culturale materiale lăsate în urmă. S-a acordat mai puțină atenție patrimoniului imaterial. Influența acestui lucru asupra populației rămase a fost, de asemenea, rareori scoasă în evidență. Un grup de cercetare de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu a abordat acest aspect neglijat, în cadrul unui amplu proiect de cercetare, interdisciplinar, intitulat ”Migrația și identitatea în spațiul cultural românesc”. Procedând astfel, s-a investigat în ce măsură și sub ce formă proprietatea culturală imaterială a sașilor transilvăneni este conservată și îngrijită de celelalte grupuri de populație.

În cinci sate din Valea Hârtibaciului (între Sibiu și Agnita) locuite acum de români și romi, un prim studiu a examinat dacă populația română și romă a preluat „Vecinătății” săsești tradiționale. Un al doilea studiu sa concentrat pe continuarea „Cursei Măștilor (Urzelnlauf)”, un obicei de carnaval și meșteșuguri al sașilor transilvăneni din Agnita, de către locuitorii de astăzi ai orașului.

Jurnalista Hannelore Baier va prezenta proiectul de cercetare, în care a jucat un rol esențial, și va discuta rezultatele în detaliu împreună cu Claudiu Florian, directorul Institutului Cultural Român din Berlin.