Masă rotundă: Alexandru Busuioceanu - între România și Spania

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează marți, 23 martie, de la ora 19:00 (20:00 în România) masa rotundă interactivă cu tema „Alexandru Busuioceanu, între România și Spania”. Evenimentul va avea loc în streaming pe paginile de socializare ale institutului și marchează 60 de ani de la trecerea în neființă (pe 13 martie 1961, la Madrid) a uneia dintre cele mai importante personalități ale exilului românesc din Spania.

Trei vor fi intervențiile din cadrul întâlnirii noastre de marți: „Alexandru Busuioceanu - un român universal" - Irina Dogaru, „Poet român, poezie spaniolă. Alexandru Busuioceanu în Spania” - Luca Cerullo și „Alexandru Busuioceanu - acasă între cuvinte” - Raluca Ciortea.

Este cea de-a doua întâlnire organizată de institut pe parcursul anului 2021 sub genericul „Dezbaterile Alexandru Busuioceanu", online și la sediul ICR Madrid (atunci când situația sanitară o va permite). Proiectul presupune o serie de conferințe, dezbateri și dialoguri pe tema relațiilor culturale româno-spaniole, dedicate personalității multilaterale a marelui om de cultură Alexandru Busuioceanu (1896-1961), poet și eseist, istoric al artei, fondatorul Institutului Român de Cultură de la Madrid și al Catedrei de Limba și Literatura Română la Universitatea Complutense din Madrid.

Irina Dogaru este lector univ. dr., filolog. A absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (Engleză - Spaniolă) în cadrul Universității București. A fost profesor colaborator la Institutul Cervantes. Din 2018 predă limbile engleză și spaniolă la UNATC (licență). Colaborează, ca traducătoare de beletristică, cu edituri prestigioase din România. Cărţi publicate:„Limba spaniolă. Simplu și eficient”, „Antología de textos literarios españoles, Siglos XVIII-XX”, „Curso de Literatura Española, Siglos XVIII-XX”, „Alexandru Busuioceanu – Destinul unui român universal”.

Luca Cerullo este Doctor în Literaturi Romanice (Napoli, Universitatea La Orientale, 2013) și Profesor de Literatură Spaniolă la Universitatea din Palermo. Și-a dedicat teza de doctorat exilului românesc din Spania, teză pe care a publicat-o ulterior în Italia, cu titlul „Imposibila întoarcere. Itinerarii ale exilului intelectual românesc în lumea hispanică“ (Pironti, Napoli, 2017). Este, de asemenea, specialist în literatură postbelică și literatura exilului spaniol.

Raluca Ciortea este interpret (engleză și spaniolă), prof.dr. la Universitatea de Vest din Timișoara, lectoratul de Limba Spaniolă din cadrul catedrei de Limbi și Literaturi Romanice. Specialistă în literatura spaniolă din secolele XIX și XX, relații publice și tehnici de redactare. Doctor în Studii Filologice la Universidad de Extremadura, din Cáceres, Spania, cu teza de doctorat „Destine intelectuale pe tărâmuri spaniole: cazul scriitorilor Alexandru Busuioceanu, Vintilă Horia, George Uscătescu”.

Jorge Martín Quintana este licențiat în Istorie la Universidad Autónoma din Madrid și profesor de școală primară și gimnazială, specializarea Limba și Literatura Spaniolă, la un centru privat al Comunității Madrid. Încercă să le facă cunoscută elevilor săi literatura țărilor din Est, fiind un mare admirator al lui Mihai Eminescu. Vrea ca legendele, basmele tradiționale și celelalte scrieri românești să devină instrumente utile pentru profesorii care doresc să promoveze cultura țării noastre.


Masa rotundă se va desfașura în limba spaniolă pe pagina noastră de Facebook:

https://www.facebook.com/InstitutoCulturalRumano

Foto: @arhivelediplomaticeMAE - Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe