Mărțișor oferit românilor din Cipru: concert Emeric Imre Trio și ateliere pentru copii

Emeric Imre Trio va concerta vineri, 3 martie 2023, ora 19:00, la Teatrul Municipal Strovolos din Nicosia, în cadrul unui eveniment organizat de Institutul Cultural Român, prin Compartimentul Comunități Istorice, intitulat „Mărțișorul”, dedicat atât comunității românești din Cipru, cât și membrilor corpului diplomatic internațional. Alături de Emeric Imre (chitară, voce), pe scenă se vor afla muzicienii Jimi El Laco (vioară/bouzouki/chitară) și Marius Roje (clape). 

Proiectul „Mărțișorul” este organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Ambasada României din Republica Cipru și Alianța Românilor din Cipru și include și ateliere susținute de Cristina Bucurenci. Artista a debutat în arta colajului în 2015 și a avut expoziții colective și individuale la Tel Aviv, la București (în cadrul Romanian Design Week), la Timișoara, Cluj și Iași. Colajele Cristianei Bucureci sunt o călătorie într-o dimensiune retro-futuristă, fiind realizate prin tehnica mixtă de colaje analog și digitale. La Nicosia, Cristiana Bucureci a susținut un atelier de mărțișoare în cadrul recepției oferite de Ambasada României din Republica Cipru, în data de 2 martie 2023, un alt atelier – dedicat copiilor cu vârste între 7-15 ani din cadrul Școlii Românești din Republica Cipru – fiind programat pentru data de 4 martie 2023. Artista a creat un prototip special de mărțisor dedicat cămășii cu altiță, îmbinând arta colajului cu cea a quillingului, folosind și tehnici precum pouring și modelling.

Emeric Imre este unul dintre cei mai îndrăgiți interpreți de folk și a compus muzică pe texte semnate de Adrian Păunescu, Nichita Stănescu, Ion Minulescu; cântecul etalon al său este „Nebun de Alb”.

Proiectul este dedicat, în principal, comunității românești din Republica Cipru, unde locuiește o comunitate numeroasă de români, 43.000 de persoane fiind înregistrate oficial de către autoritățile cipriote, diaspora românească din Cipru fiind a doua mare comunitate, după cea britanică.