Marii poeți români

Prin proiectul online „Marii poeți români” (“I Grandi Poeti Romeni”), Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția și-a propus să prezinte publicului italian și publicului format din membri ai diasporei și vorbitorilor de limbă romană și italiană din Italia și România personalitatea și opera unora dintre cei mai reprezentativi poeți români din secolul al XX-lea într-o modalitate inedită. Prezentarea poetului și operei se face în manieră sintetică, printr-un material introductiv semnat de scriitorul și criticul Grigore Arbore. Acesta recită apoi, împreună cu poetul și criticul de artă Enzo Santese, primul în română și cel de-al doilea în italiană, un grupaj de poeme ales de ei cu grijă din opera autorului român căruia îi este dedicat produsul online. Traducerea textelor este rezultatul colaborării între cei doi scriitori.

Fiecare intervenție se sprijină pe material iconografic prin care se încearcă o consolidare vizuală a imaginii despre fiecare personalitate literară luată în considerare de proiect și a contextului vieții literare în care aceasta s-a afirmat. Cercetarea iconografică, montajul și editarea materialului sunt asigurate de dr. Roxana Mihaly, bursieră „Nicolae Iorga” la IRCCU Veneția. Proiectul are ca obiectiv stimularea promovării valorilor culturale autentice ale României cât și efectiva cunoaștere a unor importanți protagoniști ai vieții literare din țara noastră în prima jumătate a secolului trecut și din primele decenii ale perioadei postbelice.

Proiectul a fost lansat cu ocazia împlinirii la 9 mai 2020 a 125 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți poeți ai României, Lucian Blaga, cunoscut pe plan internațional nu doar ca poet, ci și precum filosof original, care a pus în evidență în opere fundamentale valoarea sentimentului și simțului ancestral de apartenență la comunitate la configurarea spiritualității și culturii poporului român.

Proiectul a marcat apoi, printr-un produs online dedicat lui Tudor Arghezi, sărbătorirea a 140 de ani de la nașterea acestuia (21 mai). Poet, prozator și gazetar, cu o carieră literară întinsă și bogată în întâmplări neprevăzute, polemist si observator social, Tudor Arghezi este unul dintre autorii de prim rang ai perioadei interbelice. Publicarea poeziilor sale în Italia nu este la înălțimea valorii reale a operei. Intervenția online a IRCCU este menită să suplinească unele carențe ale editoriei tradiționale.

Deja în primele sale episoade, proiectul „Marii poeți români” s-a bucurat de un real succes în mediul online, înregistrându-se un număr substanțial de vizualizări pe pagina de socializare Facebook (Lucian Blaga 10,5 K, Tudor Arghezi 5,4 K).

În luna iunie, proiectul online „Marii poeți români” a prezentat publicului, prin materiale video, operele scriitorilor George Bacovia (12 iunie) și Ion Vinea (26 iunie), ambii personalități literare de notorietate publică.

În luna iulie au fost abordate, în cadrul proiectului, operele poeților Ion Pillat (17 iulie) si Ion Barbu (31 iulie), ambii puncte de referință pentru cultura și literatura interbelică. La clarificarea ideilor critice despre opera lui Ion Barbu, care a creat mari dificultăți de interpretare criticii literare, a contribuit decisiv o carte („Cosmologia jocului secund”) publicată în 1968 de tânărul (pe atunci) fizician Basarab Nicolescu, emigrat chiar în acel an în Franța. Despre opera lui Ion Barbu a vorbit, în materialul video, chiar Basarab Nicolescu, membru de onoare al Academiei Romane.

În luna august, vor fi prezentate operele și personalitatea a doi iluștrii poeți ce în timpul vieții s-au bucurat de o enormă popularitate: ardelenii George Coșbuc (14 august) și Octavian Goga (28 august).

Editarea și procesarea materialului video produs pentru acest proiect a respectat de fiecare data restricțiile impuse de copyright iar materialul este produs într-un program asupra căruia producătorul deține licență de utilizare.

Materialele produse de IRCCU Veneția și prezentate în proiectul On Line, “I Grandi Poeti Romeni” vor putea fi folosite și ca material didactic în cadrul programelor de promovarea limbii, culturii și civilizației românești în străinătate.


Link-urile materialelor video din cadrul proiectului:

9 mai 2020Lucian Blaga:

https://www.facebook.com/istituto.romenodivenezia/videos/233925261360022/

21 mai 2020 – Tudor Arghezi:

https://www.facebook.com/istituto.romenodivenezia/videos/582254525735203/

12 iunie 2020George Bacovia:

https://www.facebook.com/istituto.romenodivenezia/videos/254155149222733/

26 iunie 2020Ion Vinea:

https://www.facebook.com/istituto.romenodivenezia/videos/1112801279094405/

17 iulie 2020Ion Pillat:

https://www.facebook.com/istituto.romenodivenezia/videos/284575779419107/

31 iulie 2020Ion Barbu:

https://www.facebook.com/istituto.romenodivenezia/videos/930598317437701/

14 august 2020George Coșbuc:

https://www.facebook.com/istituto.romenodivenezia/videos/917922132050423/