Marcarea Zilei Naționale a României la Luxemburg printr-un recital extraordinar al violonistului român Alexandru Tomescu – 30 noiembrie 2022, precedat de un MASTERCLASS la Conservatorul din Luxemburg – 29 noiembrie 2022

Pentru a marca Ziua Națională a României la Luxemburg, ICR Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului și cu Conservatorul din Luxemburg (Conservatoire de la Ville de Luxembourg), organizează recitalul de gală “ ÎN LUMEA LUI GEORGE ENESCU”.


Recitalul va fi susținut, în premieră mondială, de valorosul violonist român ALEXANDRU TOMESCU și va fi precedat de un MASTERCLASS la Conservatorul din Luxemburg, susținut de același muzician, în limba franceză, în data de 29 noiembrie 2022.

Recitalul va avea loc în exclusivista sală de concerte AUDITORIUM a Conservatorului din Luxemburg, în data de 30 noiembrie a.c.- ora 19:30, fiind urmat de 'Vin d'honneur' oferit de Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului. Anterior concertului, în data de 29 noiembrie 2022, intervalul orar 14:00-18:00, Alexandru Tomescu va susține un MasterClass în SALA POLIVALENTĂ a Conservatorului din Luxemburg, evenimentul fiind prezentat de directorul Conservatorului din Luxemburg, dl. Marc Meyers. La MasterClass vor participa studenții instituției.

ALEXANDRU TOMESCU este violonist român cu o prodigioasă carieră internațională, câștigător al numeroase premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică. De la debutul său din 1985, a susținut peste 200 de concerte și recitaluri în 26 de țări de pe toate continentele.

Pentru măiestria lui, în septembrie 2007, Alexandru Tomescu a câștigat dreptul de a cânta la renumita vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702. Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi unul din cele mai bine conservate instrumente Stradivarius din lume.

După o fructuoasă carieră realizată în Europa și în lume, tot atâtea succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées - Paris, Carnegie Hall - New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor Maeştri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, acesta a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică. A înţeles că neconvenţionalul, ca îmbinare între profesionalism şi inovaţie, este cheia pentru a atinge publicul larg, drept pentru care a devenit protagonistul unor evenimente–pilot în lumea muzicală românească: a cântat pe Stradivarius într-o staţie de metrou, pentru a dovedi că există o însemnată receptivitate pentru muzica de calitate; a cântat într-o pădure pentru a milita împotriva exploatării iraţionale a domeniului forestier; a cântat în faţa unei case în ruine pentru a stopa distrugerea clădirilor aflate în Patrimoniul Naţional; a cântat cu scopul adunării de fonduri pentru Asociaţia Nevăzătorilor din România sau pentru protezarea auditivă a copiilor cu deficienţe de auz. Este printre primii artişti care şi-au făcut o misiune clară din a purta mesajul muzicii clasice în oraşe româneşti în care nu există filarmonici.

Alexandru Tomescu transformă, într-un mod incredibil, Capriciile de Paganini, evidențiind contraste, lăsând fiecare frază să trăiască şi să respire. M-am aşteptat la o seară cu şampanie spumoasă, însă Alexandru Tomescu a servit whiskey”. (David Larsen – Metro Magazine, Noua Zeelandă).

Programul muzical al recitalului include:

J.S.BACH - ADAGIO SI FUGA DIN SONATA NR.1 ÎN SOL MINOR

EUGENE YSAYE – OBSESSION

JOZEF BACZEWICZ- CAPRICIUL POLONEZ

GEORGE ENESCU – LĂUTARUL

VASILE FILIP (compozitor român contemporan) – SUITA ROMÂNEASCĂ

CIPRIAN PORUMBESCU – BALADA

Gazda recitalului, Conservatorul din Luxemburg, a fost fondat în 1906, după ce o donație privată, din partea unei generoase mecena, doamna Eugénie Dutreux-Pescatore, a făcut posibilă înființarea sa. În prezent, Conservatorul are peste 2.600 de studenți, din 60 de țări, care participă la circa 5.000 de cursuri. Sala AUDITORIUM, un loc de prestigiu, conferă Conservatorului o activitate de anvergură. În această sală, există o orgă Westenfelder, prima orgă a unei săli de concert din Luxemburg. Acustica excelentă a Sălii Auditorium a atras o gamă largă de artiști, cum ar fi Bernard Haitink, Mstislav Rostropovitch, Martha Argerich, Felicity Lott și Lazar Berman. Pe lângă Sala Auditorium, Conservatorul găzduiește un muzeu al instrumentelor timpurii, o bibliotecă de specialitate și una de muzică, precum și o arhivă de lucrări muzicale.

Evenimentul constituie o platformă de mare calitate, atât pentru promovarea muzicienilor români în Luxemburg, cât și pentru transmiterea mesajelor de diplomație culturală ale României.

Prin intermediul acestui eveniment, sărbătorim, cu deosebit respect, Ziua Națională a României, celebrând totodată și muzica clasică, într-unul dintre cele mai prestigioase și de mare vizibilitate spații culturale ale Luxemburgului, prilejuind mediului diplomatic, de afaceri, diasporei române întâlnirea cu unul dintre cele mai relevante nume românești la nivel internațional din galeria muzicii culte.

Programul prezentat a fost conceput pentru a atrage un public larg, nu numai meloman. Astfel, se va crea un context cultural-diplomatic de înaltă ținută, excepțional din punct de vedere artistic.

ICR Bruxelles are colaborări de tradiție cu mediul cultural din Benelux, colaborarea cu Conservatorul din Luxemburg înscriindu-se în strategia reprezentanței de continuare a dezvoltării proiectelor cu instituții importante de profil.

ICR Bruxelles continuă seria de proiecte ce promovează excelența culturală românească din toate domeniile artistice, fiind un vector esențial al diplomației culturale din spațiul Benelux.