Lucian Blaga, un diplomat la Curțile Dorului

Sub semnul aniversării a 40 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice luso-române, ICR Lisabona organizează în parteneriat cu Primăria orașului Cascais / Espaço Memória dos Exílios al treilea eveniment din seria de acțiuni dedicate lui Lucian Blaga. Acesta se va desfășura la sediul instituției partenere și va cuprinde trei momente: prelegerea „Intelectuali români în exil în Portugalia“ sub semnătura dnei Delia Voicu, proiecția unui film și inaugurarea unei expoziții despre poetul român, ambele reunite sub titlul Lucian Blaga, un diplomat la curțile dorului. Inaugurarea expoziției, proiecția filmului și prelegerea vor avea loc joi, 24 iulie, la orele 18h00, la Espaço Memória dos Exílios (Av. Marginal, 7152-A).

Evenimentul va debuta cu prelegerea susținută de Delia Voicu, cercetător la Institutul Diplomatic Român, instituţie în cadrul căreia a elaborat lucrarea „Activitatea diplomatică a lui Lucian Blaga (1921–1939)“. Delia Voicu a absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti (1999) şi Academia Diplomatică (2004). Jurnalistă şi traducătoare de limba franceză, publică în cotidienele România liberă, Adevărul, Cotidianul, şi în revistele Teatrul azi, Scena, România literară, Dilema veche şi Contrafort.

Produs de Televiziunea Română cu sprijinul ICR Lisabona, în contextul seriei de comemorări din Portugalia, filmul documentar Lucian Blaga, un diplomat la curțile dorului este realizat de jurnalista Camelia Csiki. Cu o durată de circa 40 de minute și cu subtitrări în limba portugheză, filmul cuprinde informaţii despre activitatea diplomatică și literară a lui Lucian Blaga, cu o atenţie specială acordată perioadei petrecute pe tărâmuri lusitane.

Expoziția, deschisă publicului până în data de 30 septembrie 2014, este alcătuită din 32 de panouri și cuprinde documente din Arhivele Diplomatice ale României și fotografii din albumul familiilor Blaga şi Brediceanu, din perioada în care poetul a deținut funcția de Ministru Plenipotențiar al României în Portugalia (1938-1939).