Lectură dramatizată din piesa „Ultima oră“ de Mihail Sebastian la Ateneo de Madrid

ICR Madrid organizează în colaborare cu Ateneo de Madrid și sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei o nouă lectură dramatizată din opera lui Mihail Sebastian. Miercuri, 1 martie, de la ora 19:30 (ora Spaniei), actorii Mariana Achim și Ander Orenga Caminos vor interpreta pe scena Ateneului un fragment din piesa de teatru Ultima oră.

Regizoarea Encarnación Fernández Gómez, doctor în Teatru și Acte Scenice, este coordonatoarea acestei lecturi care are la bază volumul conținând cele trei piese de teatru, publicat anul trecut la editura Fundamentos, în colaborare cu Real Escuela Superior de Arte Dramático de Madrid (RESAD) și cu sprijinul Centrului Național al Cărții. Este vorba despre Jocul de-a vacanța, Steaua fără nume și Ultima oră (Jugar a las vacaciones, La estrella sin nombre, Última hora).

Mihail Sebastian (pseudonimul literar al lui Iosif M. Hechter) a fost un romancier, dramaturg, eseist şi publicist, născut pe 18 octombrie 1907, la Brăila, într-o familie de origine evreiască. S-a impus în viaţa literară ca dramaturg, cu piesele de teatru Jocul de-a vacanţa, Steaua fără nume, Ultima oră (ulterior ecranizate) şi Insula (neterminată). În 1940, în baza unui Decret-lege, este „licenţiat din serviciu, fiind evreu“: i se interzice să mai profeseze ca jurnalist şi i se retrage şi licenţa de avocat pledant. Predă literatura română la Liceul Evreiesc din Bucureşti iar piesa Jocul de-a vacanţa este interzisă. Pentru a face posibilă reprezentarea piesei Steaua fără nume, un fost coleg de liceu acceptă rolul de „autor“ al piesei, sub pseudonimul Victor Mincu. La începutul anului 1945 este numit consilier la Ministerul Afacerilor Externe. În 1945 este lovit de un camion şi moare, la vârsta de 38 de ani.

Colecția „Biblioteca Temática Resad“ a editurii Fundamentos își propune să prezinte opere de teatru valoroase, mai puțin cunoscute publicului larg și care nu beneficiază de o editare actualizată. Volumul „Teatro“ prezintă pentru prima oară în limba spaniolă opera dramatică a lui Mihail Sebastian, prin intermediul acestor trei nestemate de geniu teatral, umor și ironie. ICR Madrid a organizat o primă lectură din Mihail Sebastian în decembrie anul trecut, la Centrul Sefarad Israel din Madrid.

Ateneo de Madrid este o instituție culturală privată fondată în 1835. Ateneo Científico, Literario y Artístico de Madrid s-a născut din idealurile francofililor și liberalilor de la începutul secolului al 19-lea si este o instituție emblematică a vieții politice și culturale a Madridului începând cu secolul al XIX-lea.