Vineri, 22 iulie 2011, de la ora 20.30, la Centrul Cultural „Reduta" din Braşov, formația vocal-instrumentală de muzică veche „Anton Pann" va susține concertul „La curţi mari domneşti – Compozitori români din sec.XVII-XIX". Evenimentul – al 4-lea din seria de întâlniri muzicale „Când Bizanţul eram noi", derulată de Institutul Cultural Român în 2011 – este integrat în programul Cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească organizate de ICR la Brașov în perioada 5 – 30 iulie (www.icr.ro/cursuri_brasov)
Cursanții și publicul brașovean sunt invitați într-un periplu prin istoria muzicii vechi româneşti. „Transilvania a reprezentat, ca și celelalte principate vecine, Moldova și Ungro-Vlahia, un loc de întâlnire a culturilor apusene cu cele răsăritene. Muzica a constituit în acest context un mijloc de comunicare dar și un mod de identificare și personalizare a interpretului cu propria comunitate și cu celelalte etnii, constituind un melanj sonor specific Transilvaniei. Muzicienii, educați conform obiceiului vremii, în spirit religios, nu s-au ferit a compune și/sau a culege melodii laice, sătești sau orășenești, ce împodobeau sonor momentele de veselie sau tristețe din sânul comunității. (...) Cultura, și mai ales muzica, reprezintă o punte de comunicare fără granițe sau limite, muzicienii și compozițiile lor circulând continuu între Apus și Răsărit, un exemplu fiind Dimitrie Cantemir a cărui muzică a servit ca inspirație unor compozitori vestici. Pe aceeași linie, Brașovul reprezintă un loc de împletire a Orientului cu Occidentul, în care se întâlnesc, într-un arc peste vremi, Ioan Căianu, Dimitrie Cantemir, Anton Pann și George Ucenescu, prin glasurile instrumentelor și a psalților din formația vocal-instrumentală de muzică veche «Anton Pann»." – Constantin Răileanu
Accesul la concertul de la Centrul Cultural „Reduta" este liber, în limita locurilor disponibile.
Muzica propusă de formaţia Anton Pann îşi are sursele în manuscrisele medievale de sorginte bizantină, otomană şi apuseană, fiind influenţată de parfumul balcanic şi impregnată de folclorul şi spiritul autohton. Ansamblul a fost înfiinţat în toamna anului 2004, iar instrumentele alese provin atât din spaţiul oriental (al-ūd, saz, ney, bendir, caval, davul…), cât şi din spaţiul occidental şi authoton (vioară, cobză, nai, fluiere, clarinet, ş.a.). La recitalul de la Braşov vor participa Constantin Răileanu (dirijor), Alina Horez (vioară), Ion Marinescu (vocal), Cristian Nica (vocal), Cosmin Stan (vocal), Alexandru Stoica (al-ūd, vioară), Ștefan Ștefan (vocal), Alin Ursuleac (percuţie), Andrei Zamfir (saz/bağlama, chitară).
Detalii: www.icr.ro/cand_bizantul_eram_noi
Programul este susţinut de Radio România Muzical, Radio România Cultural, Centrul Cultural Reduta Braşov, Continental Hotels.