Jazz românesc la Music Village & De Hopper din Bruxelles

Jazz romanesc la Music Village & De Hopper din Bruxelles

Centrul Roman de Informare de la Bruxelles in parteneriat cu clubul The Music Village (Bruxelles) si De Hopper (Antwerp), cu sprijinul Institutului Cultural Roman prezinta marti, 24 februarie si miercuri 25 februarie concertul de jazz al formatiei conduse de Vlad Popescu. Concertele vor avea loc la Bruxelles , respectiv Antwerp si vor lansa cel mai bine vandut proiect de jazz al lui Vlad Popescu in Romania , intitulat IMAGINE….BEATLES ON JAZZ….

Membrii formatiei sunt Vlad Popescu ( baterie, percutie), Cristian Soleanu ( tenor sax), George Dumitriu (chitara) si Olivier Gatto ( contrabas).
Imaginati-va muzica celor patru baieti din Liverpool ce a influentat generatii intregi, readaptata sub o noua forma, jazzistica de aceasta data……
Cristian Soleanu si Vlad Popescu au reusit sa combine melodicitatea si frumusetea muzicii celor de la Beatles cu noile curente stilistice ale jazzului universal.

Piesele au fost cu grija alese si de ce sa nu recunoastem si cu o oarecare dificultate, datorita faptului ca aproape toate compozitiile celor 4 englezi sunt hituri. Au ales cu grija sonoritatile instrumentelor care fac parte din acest proiect unic in Romania, contrabasul fiind alegerea facuta pentru directia stilistica data intregului ciclu de piese. O alta sonoritate este sunetul de chitara, nelipsit nici in muzica originala a celor de la Beatles.

Incercand sa construiasca stari cat mai placute , proiectul propune acest ciclu de piese unui public cat mai larg, muzica adusa in scena nefiind complicata sau greu de inteles.

Cristian Soleanu, nascut in 1967, studiaza clarinetul la liceul de muzica George Enescu (1985), din anul 1981 studiaza in paralel saxofonul autodidact, iar intre 2003-2005 sectia de saxofon – muzica clasica a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. Din anul 1987 cinta in diferite proiecte de jazz, alaturi de: Dan Ionescu, Decebal Badila, Lucian Ban, Ion Baciu jr., Burton Greene, Ray Mantilla, Tom Smith, Christian Ancher Gron, Shirley Basie, Sam Newsome. Sustine turnee in Europa cu productii de teatru si concerte la festivaluri si cluburi de jazz din Grecia, Franta, Suedia si Bulgaria. Din 1991 este membru al Big bandului Radio. Compune si interpreteaza muzica pentru spectacole de teatru si dans contemporan colaborand cu Alexandru Tocilescu, Cristian Ioan, Cosmin Manolescu, George Marcu, Alexandru Andries. Apare ca instrumentist pe o serie de inregistrari ale muzicienilor romani de jazz, dar si pe coloane sonore ale unuor filme de lung metraj produse in Romania.
Născut in 1977, Vlad Popescu s-a apropiat de arta sunetelor de la vîrsta de 6 ani, ca elev la pian al Şcolii de Muzică nr. 2 (în anii 1983 – 1984), apoi al Şcolii de Muzică nr. 5 din capitală (1984 – 1988). Dar la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti" (1988 – 1996) ca şi în continuare la Universitatea Naţională de Muzică (1996 – 2001), a studiat cu asiduitate instrumentele de percuţie.

Experienţa sa interpretativă s-a conturat încă din 1992, cînd a început conlucrarea cu Big Band-ul Radio, neîntreruptă pînă astăzi. Remarcat de muzicieni de jazz români şi străini, a fost solicitat de ei din anul 1994 pentru recitaluri în cluburi şi pe scene festivaliere de gen din Bucureşti şi diferite alte centre culturale din tara si strainatate. A devenit în 1996 percuţionist secund al Filarmonicii „George Enescu". Un an mai tîrziu evolua ca percuţionist pe scenele Festivalurilor de Muzică Pop de la Mamaia şi Braşov („Cerbul de Aur"). Primele concerte peste hotare la care a luat parte ca baterist şi percuţionist au avut loc în 1997, în Italia, Spania şi Germania. La ediţia 1999 a Festivalului Internaţional de Jazz de la Costineşti i s-a atribuit titlul de laureat, un an mai tîrziu a evoluat în fruntea formaţiei proprii numită „Modern Jazz Group" avîndu-l ca invitat pe saxofonistul Cristian Soleanu. Din primul an al noului mileniu a apărut pe podiumuri festivaliere precum cele de la Braşov şi Iaşi, a evoluat în toate ediţiile de pînă acum (2000 – 2007) ale Festivalului Internţional de Jazz de la Bucureşti, fie ca sideman al unor notabili muzicieni români şi străini (în 2002 cu pianistul italian Guido Manusardi, în 2003 cu grupul trompetistului francez Michel Marre şi cu grupul „East Village", în 2004 împreună cu Decebal Bădilă, această colaborare fiind reeditată şi în 2005, cînd din grup a făcut parte şi virtuozul ghitarist brazilian Marcinho Eiras), dar şi ca lider de proiect, in editiile 2004 si 2005.Se cuvine să mai menţionăm, de asemenea, prezenţa sa la Viena în anul 2003, ca şi faptul că a fost solicitat în mai multe rînduri, pentru contribuţii live, de profesorul şi dirijorul american Tom Smith. Prezenţe pe micul ecran ca invitat în emisiunile „Marele Jazz" şi „Taverna" ale Televiziunii Române.
Din 2003, Vlad Popescu este profesor la Clasa de percuţie a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

George Dumitriu s-a nascut la Bacau si a avut sansa unei educatii muzicale in familie, studiind muzica clasica. A facut studii de vioara la liceul G.Apostu , iar de la varsta de 13 ani a devenit interesat de chitara odata cu expunerea la tendintele muzicii rock' n' roll , pop si mai tarziu rock. In 1993, a castigat premiul intai intr-o competitie pentru tinerii violonisti urmat de o serie lunga de alte 15 premii obtinute in tara si in strainatate.Cariera sa ca violonist include concerte cu orchestra simfonica nationala si recitaluri in Romania si in strainatate.
In 2005 Soleanu este angajat al Orchestrei Nationale Radio (din alti 24 de violonisti) .Dupa terminarea studiilor la Bucuresti ,se decide sa studieze chitara si jazzul la Groningen in Olanda, la Conservatorul Prince Klaus cu Freddie Bryant, Frank Wingold, Jasper Soffers si Winfred Buma.

Olivier Gatto , contabassist, compozitor , producator si professor s-a nascut in 1963 la Manosque, Franta. A inceput pianul la varsta de 7 ani. Urmand cariera tatalui sau a devenit inginer chimist, la Bordeaux, dar pasiunea pentru jazz l-a determinat sa isi indrepte pasii spre studiul bass-ului. Progresele rapide l-au facut remarcat de catre leader-ul formatiei Fortelor Aeriene Franceze. Au urmat 3 ani de studiu la Boston unde si-a perfectionat stilul sub indrumarea unor celebri profesori ca Hal Crook, Jerry Bergonzi, Bill Pierce si George Garzone. A aparut in numeroase show-uri de televiziune si de radio in Europa si SUA.

Pentru mai multe informatii legate de aceste evenimente va rugam sa contactati

Carmen Ducaru

Troisième Secretaire

Centre Roumain d'Information Bruxelles

TEL. +32 2 344 41 45

GSM +32 477 24 71 10

www.crib.mae.ro