Intelectualul post-utopic – dezbatere Pro şi contra la Institutul Cultural Român

Marţi, 15 decembrie 2009, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38) va avea loc o dezbatere cu tema Intelectualul post-utopic. Întâlnirea, organizată de ICR în parteneriat cu Fundaţia «Calea Victoriei» în seria Pro şi contra la ICR, îi are ca invitaţi pe Anca Manolescu, Camil Pârvu şi Cristian Teodorescu. Moderator: Ştefan Vianu.

În lumea modernă, rolul intelectualului a fost acela de a crea şi de a critica utopii. Într-o lume post-creştină, utopiile au avut rolul de a asigura coerenţa socială, de a conferi indivizilor un sens public. Acum, după toate aparenţele, utopiile şi-au pierdut din puterea de influenţă. Dezbaterea de la ICR va căuta un răspuns la întrebări precum: ce sens mai are intelectualul într-o lume post-utopică? Care sunt noile vehicule ale sensului public şi ce legătură există între ele şi intelectuali? Cum este posibil – dacă este posibil – intelectualul post-utopic şi care mai este rolul lui?

Pro şi contra la ICR este un program de dezbateri care are ca valori centrale onestitatea interogativă şi curajul dezacordului cordial. Dezbaterile din seria Pro şi contra îşi propun să promoveze eleganţa intelectuală ca instrument de cunoaştere într-un mediu public devenit tot mai străin de aceste opţiuni.