Institutul Cultural Român invită publicul la AdMusicam Concert Series #3 Play

Proiectul AdMusicam Concert Series, o componentă a programului de instruire #AdMusicam, adresat muzicienilor cu vârste între 16 și 25 de ani, revine, după o perioadă de absență cauzată de restricțiile din timpul pandemiei, cu un nou concert, care va avea loc marți, 25 aprilie 2023, ora 19.00, la Muzeul Municipiului București-Palatul Suţu.

Concertul, susținut de muzicienii Daniela Tudor (vioară), Răzvan Păun (vioară), Theodor Andreescu (vioară), Marius Nițu (violă), Constantin Borodin (violoncel), Teodora Iliescu (flaut) și Ina Creciun (pian), este organizat de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București - Palatul Suţu, iar intrarea este liberă.

Program AdMusicam Concert Series#3 Play:

· Wolfgang Amadeus Mozart - Cvartet cu flaut

· Gustav Mahler - Cvartet cu pian în la minor

· Ludwig van Beethoven - Cvartet de coarde

· Theodor Grigoriu -„Pe Argeș în susˮ – suită pentru cvartet de coarde – Joc din fluier

Daniela Tudor (#AdMusicam2017), absolventă UNMB, membră EUYO 2018.A obţinut numeroase premii şi diplome de excelenţă la concursuri naţionale şi internaţionale, în acelaşi timp dezvoltându-şi abilităţile şi cunoştinţele prin participarea la cursuri de măiestrie sub îndrumarea violoniştilor Remus Azoiţei, Liviu Prunaru, Liviu Câşleanu. Este membră a Orchestrei Române de Tineret şi a Orchestrei Fundației „Principesa Margareta a României”. În septembrie 2017, a avut ocazia de a fi membră a Wiener Jeunesse Orchester, participând la concertul susţinut de această orchestră la Wiener Musikverein.

Răzvan Păun (#AdMusicam2019) a câștigat numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, printre care Premiul I - Olimpiada Națională de Interpretare Muzicală. A concertat alături de orchestre naționale în cadrul unor turnee internaționale și a susținut mai multe concerte în calitate de solist și violonist alături de Orchestra Filarmonicii Brașov. Recent, a participat la Classix Festival și a cântat, alături de Andrei Irimia și Tibi Joubert Solorzano, în deschiderea oficială a programului Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii.

Violistul și violonistul Marius Nițu (#AdMusicam2017) s-a născut la București, a absolvit liceul de muzică „George Enescu” la clasa prof. Mihaela Mailat, urmând apoi studiile la Universitatea Națională de Muzică din București la clasa prof. Gabriel Croitoru, apoi studiile de Masterat la specialitatea violă, la clasa prof. Marian Movileanu. A participat la masterclass-uri susținute de Gabriel Croitoru, Ioana Croitoru, Liviu Prunaru, Ida Haendel și Rony Rogoff. A colaborat cu personalitați precum Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Leo Hussain, Elisabeth Leonskaja, Mincho Minchev, Plamena Mangova. În prezent este violist în cadrul Orchestrei Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiești.

Teodora Iliescu (#AdMusicam2019) și-a finalizat studiile universitare și de master la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa prof. Ion Bogdan Ștefănescu. În activitatea sa muzicală, a obținut numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, a participat la cursuri de măiestrie precum Forum International pour flute et piano – Diekirch și Cursul de flaut – Bistrița. Începând cu anul 2017, Teodora Iliescu face parte din ansamblul Flaut Power şi este membră a Orchestrei Naționale de Tineret a României.

Ina Creciun (#AdMusicam2018) a absolvit în 2014 Centrul de Excelență în Educație Artistică Ștefan Neagadin Chișinău, iar în 2020, cursurile de licență și master în muzică de cameră în cadrul Universității Naționale de Muzică din București sub îndrumarea profesorilor Diana Moș, Delia Pavlovici, Oana Rădulescu-Velcovici, Viorela Ciucur. A fost membră al Corului Regalal României și al Corului Ascendis, unde a activat în calitate de corist și pianist acompaniator în cadrul Festivalului Internațional George Enescu,în turneul Institutului Cultural Român la Beijing și Shanghai.

Theodor Andreescu (mentor și coordonator pregătire camerală și orchestrală la toate edițiile #AdMusicam), fost membru EUYO trei ani consecutivi, șef partidă violă, este în prezent dublu masterand - vioară și violă - al Universității Naționale de Muzică din București, membru al Orchestrei Naționale Radio și concertmaestru al Orchestrei Naționale Simfonice a României. A colaborat și cu Camerata Regală și Aalborg Symphoniorkest din Danemarca. A cântat cu Orchestra de Tineret a Moldovei, Orchestra Fundației „Principesa Margareta a României”, MOYSA-Megaro Youth Symphony Orchestra of Greece, alături de interpreți renumiți precum Angela Gheorghiu, Liviu Prunaru, Alexandru Tomescu, Andrei Ionita. Theodor a cântat sub bagheta unor renumiți dirijori români, precum Cristian Mandeal, Cristian Măcelaru, Gabriel Bebeșelea, și internaționali-Gianandrea Noseda, Vasily Petrenko, Leo Hussain, Bernard Haitink.

Constantin Borodin (invitat) - laureat al Concursului Internațional „George Enescu” (București, 2022) - și-a finalizat studiile universitare și de master la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa profesorului Marin Cazacu. A participat la cursuri de măiestrie susținute de Gautier Capuçon, Valentin Răduțiu, Cătălin Ilea, Reinhard Latzko, Stefan Popov și Miklós Perényi. În octombrie 2019 a fost selectat ca participant al Academiei de Violoncel de la Rutesheim, unde i s-a oferit șansa să lucreze cu profesorul Sebastian Klinger. De asemenea, a participat la cursuri de măiestrie de muzică de cameră în cadrul programelor SoNoRo, ISA Viena și ECMA.

Despre #AdMusicam

#AdMusicam este o sesiune de instruire în management personal, prezentare, pregătirea audiţiilor şi masterclass-uri în domeniul orchestral. Programul de două săptămâni se adresează muzicienilor cu vârste între 16 și 25 de ani. Proiectul a fost iniţiat în anul 2016 ca parte a „Towards 2020 Phase 2: Skilling Musicians & Engaging Audiences in Europe's Orchestral Sectorˮ, ce și-a propus să revigoreze, prin cultură, muzică şi dezbateri, idealurile ce au dus la crearea Uniunii Europene. Acesta include şi încercarea de a vedea în ce mod dezvoltarea abilităţilor orchestrale ar putea ajuta la sustenabilitatea Europei într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic şi cum pot fi create noi locuri de muncă pentru tinerii muzicieni europeni. De asemenea, şi-a propus să construiască un nou model de calificare a tinerilor muzicieni talentați din toate statele membre UE, ajutându-i astfel să răspundă nevoilor în schimbare ale societăţii secolului XXI.

În prezent, participanții la edițiile anterioare #AdMusicam studiază la universități de profil din România, Germania, Austria, Marea Britanie, Suedia, au dezvoltat proiecte ce au primit finanțare de la AFCN, au câștigat concursuri și sunt membri în orchestre precum Orchestra Națională Radio, Filarmonica Brașov, Filarmonica Timișoara, Filarmonica Pitești sau dezvoltă proiecte educaționale de muzică de cameră și colaborează în proiecte orchestrale sau de muzică de cameră cu majoritatea filarmonicilor din țară și muzicieni renumiți precum Alexandru Tomescu, Cristian Măcelaru, Răzvan Popovici, Ioan Bogdan Ștefănescu, Adrian Buciu, Alexandru Matei.

În cadrul proiectului AdMusicam Concert Series, au avut loc, în perioada 2017-2019, următoarele concerte:

· AdMusicam Concert Series #1 Prelude, 25 noiembrie 2017, Muzeul de Artă Vasile Grigore - pictor şi colecţionar

· AdMusicam Concert Series #2 Fantaisie, 24 noiembrie 2018, Muzeul Național „George Enescu”

· AdMusicam& friends @ Noi dăm tonul - Stagiunea Universităţii Naţionale De Muzică București, 8 ianuarie 2019, sala George Enescu, UNMB.