„in∙ner transit”, instalație realizată de artista Natalia Irina Roman, prezentată în premieră la ICR New York

Institutul Cultural Român de la New York (ICRNY) prezintă expoziția „in∙ner transit” a artistei vizuale Natalia Irina Roman, o instalație mixed media produsă și prezentată în premieră la New York. Vernisajul va avea loc pe 12 aprilie 2024, iar expoziția va fi deschisă publicului până în data de 21 iunie 2024. Expoziția de artă contemporană va fi prezentată în lobby-ul și în vitrina institutului.

Expoziția „in·ner transit” semnată de artista și curatoarea Natalia Irina Roman pornește de la cercetarea și practica artistică în lumea feroviară a șinelor de tren și metrou și investighează impactul pe care călătoriile zilnice îl pot avea asupra cotidianului prin interacțiunea zilnică a navetiștilor cu acestea, a revelațiilor neașteptate pe care călătorii le pot avea în timpul deplasărilor care devin rutină în viața lor.

Proiectul, bazat pe o cercetare amplă a sistemelor de transport din New York, Berlin și București, explorează complexitatea mobilității urbane printr-un amestec de mijloace media, oferind o perspectivă nouă asupra ritmurilor, emoțiilor și narațiunilor încorporate în acțiunea cotidiană a navetei pe care cei mai mulți dintre noi suntem nevoiți să o trăim.

Pentru prezentarea acestei instalații, artista a ales în mod intenționat holul și vitrina Institutului Cultural Român din New York, deoarece „in∙ner transit” nu numai că abordează tema transportului public, dar răspunde și naturii tranzitorii a spațiului, reflectând mișcarea constantă a navetiștilor.

Titlul expoziţiei, in∙ner transit (sau „trains of thought”) este o invitaţiela o călătorie interioară, de introspecție, care oscilează de la liniștea călătoriilor solitare cu mijloacele de transport în comun la simfonia haotică a străzilor aglomerate. Prin intermediul diferitelor medii, „in-ner transit” descoperă conexiunile profunde dintre sinele nostru interior și pulsul trecător al metropolei, oferind o explorare contemplativă a experienței umane în mișcare.

Încorporând elemente video, intervenții textuale și implicarea participativă a privitorilor, instalația este concepută pentru a atrage atât vizitatorii Institutului, cât și trecătorii. Pe parcursul prezentării instalației, aceștia sunt încurajați să contribuie cu propriile lor reflecții și asocieri cu privire la transport pentru a genera o operă de artă textuală colectivă instalată în holul central al institutului.

Cu ocazia evenimentului de deschidere din data de 12 aprilie, publicul este invitat să participe la un dialog cu artista Natalia Irina Roman, moderat de directorul ICRNY, Dorian Branea, tocmai pentru a spori înțelegerea asupra temei instalației și a agendei mai largi de cercetare. Acest dialog cu artista are rolul de a contextualiza expoziţia „in∙ner transit” în cadrul mai larg al practicii artistei, promovând astfel o apreciere nuanțată a intersecției dintre artă și transportul public.

Detaliile evenimentului, prezentarea artistei, informații suplimentare cu privire la proiect pot fi consultate pe website-ul ICRNY, la adresa: https://www.rciusa.info/post/in-ner-transit