Inaugurarea noului sediu al Institutului Cultural Român de la Berlin

Inaugurarea noului sediu al Institutului Cultural Roman de la Berlin Inaugurarea noului sediu al Institutului Cultural Roman de la Berlin

În data de 6 octombrie 2015, a avut loc ceremonia de inaugurare a noului sediu al ICR Berlin, situat în centrul capitalei germane (Reinhardtstraße 14).

În cadrul festivității de deschidere au luat cuvântul: Emil Hurezeanu, ambasadorul acreditat al României în Germania; dr. Lazăr Comănescu, fost ambasador al României la Berlin, actualmente consilier al Președintelui României; Radu Boroianu, Președintele ICR;  Radu Podgorean, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe; Susanne Debeolles, președinta EUNIC Berlin; Cristina Hoffman, directoarea ICR Berlin.

Programul serii a început cu vernisajul expoziției „Analoge Welten“ a artistului de origine română Michael Lassel, în prezența artistului și a istoricului de artă dr. Kuno Schumacher, în galeria ICR Berlin. Seara a continuat în sala de spectacol cu Un concert live cu artista română Oana Cătălina Chițu (voce) și Michael Abramovich (pian), punctat de fragmente filozofice semnate Emil Cioran, Eugen Ionescu, Blaise Pascal, George Bacovia, Panait Istrati, în lectura actorului Dan Nuțu.

A urmat proiecția unor filme românești de scurtmetraj: 'Ramona', de Andrei Crețulescu, 'Arta', de Adrian Sitaru, 'Omulan', de Matei Branea, 'Vera', de Dorian Boguță, și 'În care eroina se ascunde și are parte de o surpriză neașteptată', de Tudor Cristian Jurgiu.

O ofertă culinar-artistică, compusă dintr-un bufet variat cu produse românești, însoțită de lectura câtorva poezii, toate purtând marca Mircea Dinescu, prezent la eveniment. Poeziile interpretate de autor au fost traduse în direct de Georg Aescht.

Evenimentul a fost însoțit de muzică românească de diferite genuri, mixată de DJ-ul Mihai Butincu, precum și de o instalație vizuală inspirată din Coloana Infinitului, creată de Modulab.

Publicul numeros – aprox. 300 de persoane – a fost în majoritate german, fiind compus din reprezentanți ai mediului diplomatic, academic, științific, economic și cultural, precum și ai comunității române din Germania.

Printre personalitățile prezente la manifestare s-au numărat ambasadorii Franței, Elveției, Spaniei la Berlin, fostul ambasador al Germaniei în România, Andreas von Mettenheim, Șeful biroului pentru relații culturale din MAE german, Cordt Meier-Klodt. De asemenea, au răspuns invitației jurnaliști din presa scrisă și audio-vizuală germană și străină (Markus Bauer / Neue Zürcher Zeitung), Corina Kolbe (jurnalist independent), Robert Schwartz și Lavinia Pițu (Deutsche Welle), redactori ai Diplomatisches Magazin și Rundfunk Berlin-Brandenburg.

Au fost prezenți și reprezentanți ai comunității românești, ai asociațiilor românești și româno-germane din Germania (DERUGE, Danubium, AGERO-Stuttgart) și ai unor cluburi și asociații germane cu caracter diplomatic și cultural; directori și reprezentanți ale unor instituții culturale din Berlin (Institutul Cultural Italian, Griechische Kulturstiftung, Reprezentanța Valonia-Bruxelles, Slowakisches Kulturinstitut, Goethe Institut, DAAD); membri ai Reprezentanței Comisiei Europene la Berlin, Sabine Scheidemann și Birgit Domscheid; scriitorul și traducătorul german de origine română Ernest Wichner, directorul Literaturhaus Berlin și reprezentanți ai unor edituri germane de prestigiu (Suhrkamp); scriitorul de origine română Helmut Frauendorfer, director al Memorialului victimelor STASI; personalități ale Diasporei române din Germania, precum scriitoarea Carmen Francesca Banciu, instrumentistul Adrian Ciceu-Cicero, pictorița Mihaela Râmnic-Muntean, politologul Anneli Ute Gabanyi, scenaristul Răzvan Rădulescu, jurnalista de film Irene Rudolf, violoncelistul Andrei Ioniță; reprezentanți ai catedrelor de Romanistică ale universităților din Berlin, Jena și Leipzig; directori ai unor galerii de artă din Germania (Galerie Hilaneh von Korries — Berlin, Galerie Petra von Nostheide Eycke — Düsseldorf, Galerie KunstArt Bochum) sau festivaluri de film (Festivalul de film de la Berlin și Cottbus).

În mesajul adresat publicului cu ocazia ceremoniei de deschidere, directoarea ICR Berlin, Cristina Hoffman, a subliniat rolul de punte pe care cultura îl îndeplinește într-o epocă a conflictelor politice tot mai evidente, accentuând rolul ce revine în acest context ICR Berlin, acela de liant între vechile și noile valori, între constante și schimbări, între Orient și Occident, între național și universal.

Evenimentul a fost intens promovat printr-un spot publicitar difuzat cu o frecvență de 16 proiecții pe zi între 5—8.10 pe toate liniile de metrou din Berlin și împrejurimi. De asemenea, ca urmare a mediatizării de către ICR Berlin, postul local de radio RBB Kulturradio, cel mai mare post de profil din estul Germaniei, a invitat în studio la emisiunea culturală matinală din data de 8.10. pe directorul adjunct Claudiu Florian pentru o discuție în direct pe tema inaugurării noului sediu și a programelor ICR Berlin. TVR Internațional, prezent la inaugurare, a documentat evenimentul, urmând să realizeze și să difuzeze un amplu reportaj pe această temă.