În dialog cu Aude Terray, autoarea cărții „La Princesse Bibesco, frondeuse et cosmopolite”

Institutul Cultural Român de la Paris, împreună cu Ambasada României în Republica Franceză și Éditions Tallandier, invită publicul francez luni, 13 noiembrie, la o întâlnire în jurul cărții „La Princesse Bibesco, frondeuse et cosmopolite” la Palais de Béhague, cu autoarea Aude Terray și Mihai Brancovan.

La 50 de ani de la trecerea în neființă a Prințesei Bibesco, evenimentul de la Paris redescoperă aspecte ale vieții și personalității uneia dintre cele mai citite autoare ale perioadei interbelice printr-o conferință, o sesiune de lectură pe acompaniament muzical și o sesiune de autografe cu autoarea cărții, Aude Terray.

După o intensă documentare făcută de Aude Terray pe urmele Prințesei în România, Londra și Paris, scriitoarea franceză va prezenta, în data de 13 noiembrie, cercetarea pe care a realizat-o despre viața Marthei Bibesco și portretul intim al unei femei incandescente și complexe, într-un dialog inedit cu Mihai Brancovan, descendent al neamului Brâncovenilor, care a cunoscut-o personal pe Prințesă și cu care s-a întâlnit frecvent între anii 1964 și 1973.

Lecturile din roman vor fi însoțite de intervenții muzicale la pian ale lui Mihai Brancovan. La finalul evenimentului, Aude Terray va oferi dedicații pe romanul său „La Princesse Bibesco, frondeuse et cosmopolite”, publicat la Éditions Tallandier, în august 2023.

„Prințesa Bibesco a întruchipat cosmopolitismul anilor 1930. Fiică de diplomat și abilă în realizarea contactelor, a fost în primele linii ale istoriei, devenind intimă cu cei care au făcut istoria și fiind prezentă pe scena diplomatică, [...] apărătoare înflăcărată a țării ei și a păcii în Europa.” Aude Terray

Un caracter flamboiant al secolului XX, scriitoarea franceză de origine română, Marthe Bibesco (1886-1973) a fost admirată de Marcel Proust, Rainer Maria Rilke și Paul Claudel și a fost rivala Colettei și Annei de Noailles. Diplomat din umbră, a fost aproape de cei care au făcut istorie, nu de puține ori frizând situații periculoase pentru a apăra interesele țării sale și pacea în Europa. Personalitate fascinantă, de o originalitate care fie a sedus, fie a provocat, Prințesa Bibesco a fost o călătoare îndrăzneață cu Orient Express, o pionieră curajoasă a aerului la bordul primelor avioane. În căutarea iubirii, marea seducătoare a cunoscut atât pasiune, cât și dezamăgire în poveștile de dragoste cu nume precum regele Alphonse al XIII-lea sau Henric de Jouvenel. Marthe Bibesco a trăit totul, de la tragediile secolului său la dramele și trădările intime, faima, luxul incredibil și, începând din 1945, exilul fără bani la Paris.

Aude Terray este doctor în istorie (EHESS), autoare a mai multor lucrări, printre care „Claude Pompidou L'incomprise” (Editions Toucan), „Madame Malraux” (Ediții Grasset), „Les derniers jours de Drieu La Rochelle” (Editions Grasset), „Entre ici, Jean Moulin” (Editions Grasset) și „La Princesse Bibesco, frondeuse et cosmopolite” (Editions Tallandier) și realizează două emisiuni literare la Radio Fréquence Protestante, „Points de Suspension” și „À livre Ouvert”.

Mihai Brancovan (Brâncoveanu) s-a născut în 1948 la București. A părăsit România în 1964 pentru Marea Britanie. S-a mutat la Paris în septembrie 1965 pentru a studia matematica și, în special, teoria probabilității. În același timp, a lucrat la pian cu Germaine Mounier (la București, fusese elevul Nadiei Chebap).O cunoștea bine pe Marthe Bibesco, cu care s-a întâlnit frecvent între 1964 și 1973, anul morții ei. A predat matematică timp de peste treizeci de ani la Universitatea din Paris 7 (în prezent Paris Cité).

Evenimentul are loc luni, 13 noiembrie, începând cu ora 19.00, la Salonul de aur al Hôtel de Béhague, Ambasada României în Franța (123 Rue Saint Dominique 75007 Paris). Intrarea este liberă, pe bază de rezervare la:https://marthebibesco.eventbrite.fr