ICRNY & Cărtureşti prezintă o expoziţie de carte românească şi nu numai

27 aprilie – 15 iulie | Galeria ICRNY / Expoziţia Cărtureşti
Pare greu de crezut că o librărie românească s-a deschis în inima New York-ului, dar chiar asta se întîmplă. "Fabulosul magazin de cărţi şi ceaiuri" (după cum descrie Frommer's Cărtureştiul) a făcut pereche cu Institutul Cultural Român din New York pentru a crea prima poartă de acces din SUA către cultura scrisă din România, şi nu numai. Împreună, ICRNY şi Cărtureşti au adus peste ocean cărţi, alături de alte obiecte culturale, bine alese. Cărtureşti New York este o expoziţie, un ambient, un pariu curajos de colaborare. Indiferent în ce colţ al Americii va aflaţi, puteţi comanda ce vă place la http://usa.carturesti.ro sau ne puteţi oferi sugestiile dvs. pe adresa icrny@icrny.org

Expoziţia a fost redeschisă publicului în data de 10 septembrie cu evenimentul de lansare a ultimului roman în limba engleză semnat de Petru Popescu, "Girl Mary". În perioada lunii octombrie, precum şi in lunile ce urmează, vor fi organizate şi găzduite alte evenimente în curs de precizare, dintre care menţionăm lansarea volumului de studii „Inventing the Jew: Antisemitic Stereotypes in Romanian and Other Central-East European Cultures", de Andrei Oişteanu, publicat recent de Nebraska University Press, cu participarea autorului, a politologului Vladimir Tismăneanu, a Prof. Moshe Idel şi a Prof. Randolph Braham (9 octombrie 2009, 7:30 pm).
Citind pe frunzele de ceai/ Alte evenimente speciale
: vizitaţi pagina de evenimente de mai sus sau www.icrny.org pentru lista completă a acestora.

Iată cum descrie Jennifer Schuessler de la The New York Times Book Review prima ei experienţă în spaţiul ICRNY/Cărtureşti, cu ocazia micului dejun literar organizat pentru scriitorul Florian Filip în 30 aprilie:

„Începînd de azi şi pînă în 15 iulie, tot ce ai de făcut ca să accesezi cea mai branşată librărie din Bucureşti este să faci o plimbare pînă la strada 38 la intersecţia cu 3rd Avenue, unde lanţul Cărtureşti şi-a deschis un o librărie temporară în colaborare cu Institutul Cultural Român din New York.

Fotografii de mari dimensiuni acoperă de jur împrejur pereţii galeriei, reconstituind atmosfera eurocool şi relaxată a celor nouă librării din lanţ, cunoscute pentru designul lor funky, prezent în competiţii de arhitectură. Pe rafturile şi mesele din galerie se găsesc romane cu un design atractiv şi plin de culoare, cărţi de artă sau colecţii de poezie, precum şi DVD-uri şi CD-uri, alături de cîteva scaune tradiţionale româneşti de Horezu."