ICR susține participarea designerului Cleopatra Coșuleț la „Women Designing the Future” de la Copenhaga

Institutul Cultural Român și Ambasada României la Copenhaga susțin participarea designerului român de bijuterii Cleopatra Coșuleț la evenimentul „Women Designing the Future”, dedicat Zilei Internaționale a Femeii, la Copenhaga. Dezbaterile, realizate în parteneriat cu EUNIC Danemarca și cu Atelierele de Artă Daneză, vor avea loc vineri, 8 martie 2024, în intervalul orar 15:00-18:30, în spațiile puse la dispoziție de Atelierele de Artă Daneză. „Women Designing the Future” va prilejui o conversație a zece femei designer renumite, provenite din Germania, Franța, Italia, România, Austria, Cehia, Belgia, Portugalia, Slovenia și Ucraina. Invitatele vor discuta, în cadrul a trei paneluri, despre importanța și potențialul femeilor pe scena actuală a designului, despre principiile și obiectivele cheie ale muncii lor și vor examina provocările de mediu și sociale cu care se confruntă designerii astăzi.

Discuțiile vor fi moderate de Moussa Mchangama, co-fondator și consilier principal In futurum, companie de consultanță în economie circulară, sustenabilitate holistică, justiție socială și diversitate, echitate și incluziune. Fotografii cu creațiile designerilor participanți vor fi proiectate pe parcursul fiecărui panel. 

Panelul 1- Întâlniri curioase: Această discuție analizează modul în care designul în sine este despre curiozitate - despre lume, oameni, comportamente și practici, dar și despre curiozitate. Participanți: Christina Filipe (Portugalia), Nedda El-Asmar (Belgia) și Barbara Predan (Slovenia).

Panelul 2: Conturând vieți, modelând lumi: Design-ul este în mod inerent despre imaginarea unor moduri diferite și noi de a face lucrurile, fie că este vorba de practici de zi cu zi sau de construirea de societăţi. Într-o lume care se confruntă cu crize multiple, de ce au nevoie designerii care prezintă noi produse, idei sau sisteme? Prin urmare, cum sunt proiectele conectate la busolele etice și morale, la comportamente și la înțelegerea diferitelor popoare, a nevoilor și stilurilor diferite de viață? Participanți: Gina Périer (Danemarca/Franța), Barbora Sura (Danemarca/Cehia) și Cleopatra Coșuleț (România).

Panelul 3: Imaginarea viitorului: Avem nevoie să construim societăți mai juste, incluzive și regenerative și să regândim modurile de a fi și de a ne comporta - mai ales într-o perspectivă eurocentrică a consumului, producției și extracției. Ce rol joacă designul în crearea și imaginarea unui viitor mai bun? Participanți: Sophie Falkeis (Austria), Ayzit Bostan (Germania), Simona Maschi (Danemarca/Italia) și Svitlana Bevza (Ucraina).

Cleopatra Coșuleț, unul dintre cei mai talentați creatori români de bijuterie contemporană, a urmat cursurile Școlii de Bijuterie Contemporană- Assamblage (Assamblage-Contemporary Jewelry School Bucharest), cursurile și atelierele Școlii de Bijuterie Krama din Atena (Krama Institute Athen) și atelierele „Soul Now” ale artistului bijutier Ruudt Peters din Ravenstein, Țările de Jos. În practica sa, preocuparea pentru mediul înconjurător este o constantă. De aceea, pe lângă materialul principal de lucru folosit- rășina- Cleopatra Coșuleț găsește inspirație și în materiale reciclabile precum lemn, materiale si fibre textile, dar chiar și pet-uri, cutii, pungi de plastic ce pot fi transformate cu măiestrie în accesorii, decoratiuni, obiecte de artă.

Colecțiile sale au fost expuse în expoziții organizate de Assamblage (București, România), Galerie Biro (Munchen, Germania), Tincal Lab (Porto, Portugalia), Autor Platform (București, România) și târguri internaționale de bijuterii precum Author Bucharest, JOYA Barcelona și SIERAAD Amsterdam.

Ambasada României în Danemarca și Institutul Cultural Român au contribuit la organizarea evenimentului alături de următorii membri ai EUNIC Danemarca implicați în proiect: Institutul Cultural Danez, Delegația Flandrei în Țările Nordice, Goethe-Institut Danemark, Institut français du Danemark, Istituto Italiano di Cultura, Ambasada Austriei, Ambasada Republicii Cehe, Ambasada Portugaliei și în parteneriat cu Atelierele de Artă Daneză (svfk.dk).

Detalii la https://svfk.dk/event/women-designing-the-future

foto © Ana Georgescu