ICR susține participarea autorului Radu Pavel Gheo la Noaptea Literaturii din Novi Sad

Autorul român Radu Pavel Gheo va participa, cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Ambasadei României la Belgrad, la „Noaptea Literaturii din Novi Sad”, unde va prezenta fragmente din romanul său ”Disco Titanic”, tradus în limba sârbă de editura Partizanska knjiga, Kikinda, 2022. Manifestarea literară va avea loc sâmbătă, 17 septembrie, între orele 17.00 - 20.00, în spațiul de evenimente SPENS din Novi Sad. Evenimentul se desfășoară la inițiativa filialei Novi Sad a Institutului Francez din Serbia, a grupului de institute culturale din țările Uniunii Europene - EUNIC Serbia și a Fundației Culturale „Novi Sad Capitală Culturală Europeană”, fiind inclus în cadrul manifestării „Caleidoscopul Culturii” care durează până pe 7 octombrie 2022.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate lucrările literare ale scriitorilor din țările participante, care au fost publicate și distribuite în Serbia în ultimii patru ani, în limba sârbă.

Fiecare autor este prezent pe tot parcursul serii într-o locație din centrul SPENS și va fi însoțit de o actriță sau un actor de la Academia de Arte din Novi Sad care citește fragmente din lucrare, precum și de un moderator care conduce o conversație cu autorul. Moderatorii tuturor conversațiilor sunt scriitori, critici literari, jurnaliști sau profesori, reprezentanți ai scenei literare locale.

Prezentarea romanului ”Disco Titanic” va avea loc în proximitatea localului „Bio Zrnce” din centrul SPENS. În 2010, Vlad Jivan se întoarce după 20 de ani, de data aceasta cu soția și fiul său adolescent, la Split – care nu mai este în Iugoslavia, ci în Croația. Îi întâlnește pe câțiva dintre foștii săi prieteni, afectați de traumele războaielor din fosta Iugoslavie. El află despre lagărul Lora din Split și despre soarta tragică a unora dintre foștii săi prieteni. Mai mult, pe măsură ce se întoarce la locul vacanței sale din 1989, umbrele trecutului încep să-l bântuie pe el și pe prietenii săi din Split.

„Adriatica s-a ondulat ușor, iar undeva pe partea stângă se întindea orașul vechi, cu clădiri înalte respectabile și turnul dominant al catedralei – Sfântul Duje, după cum avea să învețe mai târziu. S-a întors spre un deal înalt, cu vârful acoperit de copaci: de cealaltă parte a hotelului a observat sus, aproape de vârf, printre vârfurile verzi ale copacilor, un șir de litere uriașe de metal, ca cele de la Hollywood, formând cuvântul TITO.”

Radu Pavel Gheo este un scriitor, eseist și traducător român. Până acum, a publicat douăsprezece cărți, printre care romane, nuvele, eseuri; multe dintre ele au fost reeditate în două sau trei ediții. A câștigat mai multe premii naționale pentru cărțile și traducerile sale din engleză. În 2016, romanul său „Disco Titanic” a fost selecționat pentru toate premiile literare majore din România. În cele din urmă a fost distins cu Premiul Național „Observator cultural” pentru ficțiune şi premiul Uniunii Scriitorilor Români din Timișoara. Radu Pavel Gheo locuiește în prezent lângă Timișoara şi lucrează ca lector de literatură română la Universitatea de Vest din Timișoara. De asemenea, este editorialist la săptămânalul „Suplimentul de cultură” și la revista lunară de cultură „Orizont”.