La această conferinţă vor participa specialişti internaţionali în domeniu, printre invitaţi aflându-se şi Eugen Pănescu, arhitect-urbanist care preda la Universitatea de Arhitectură si Urbanism din Cluj şi director al „Planwerk Cluj”. Proiectul este rezultatul iniţiativei din 2011 cu acelaşi titlu, susţinută şi de ICR Istanbul şi care a avut ca rezultat decizia Ministerului Culturii şi Turismului din Turcia de a se implica în cofinanţarea unui proiect european de renovare a penitenciarului local pentru a fi integrat în circuitul cultural al oraşului Sinop.
Anul trecut ICR Istanbul a susţinut prezenţa a patru specialişti în urbanism şi management cultural, pe lângă Eugen Pănescu România fiind reprezentată in acest proiect european de către Ionuț Liviu Cioana (artist cunoscut sub pseudonimul Mircea Nicolae, cu o contribuţie substanţială în arta urbană contemporană), Rarita Zbranca şi Istvan Szakacs (manageri culturali la AltArt Cluj). Participarea substantială românească la acest eveniment a determinat organizatorii să îl invite si în acest an pe Eugen Pănescu ca moderator, în calitatea sa de expert în domeniu. Prezenta lui Eugen Pănescu la eveniment urma să fie asigurată cu sprijinul ICR Istanbul, însă reducerile recente de fonduri din bugetul ICR au determinat anularea acestei finantări.
In săptămâna precedentă deschiderii evenimentului va avea loc o serie de conferinţe pe teme conexe managementului cultural în cadrul „Sinopale Academy”. Alexandru Bălăşescu, director adjunct ICR Istanbul va participa cu o prezentare pe tema „Arta şi educaţie, educaţie prin artă” ce se adresează publicului larg din Sinop.