Galeria Anca Poterașu participă la târgul de artă contemporană ZONA MACO din Mexic, cu sprijinul Institutului Cultural Român

Institutul Cultural Român susține participarea Galeriei Anca Poterașu la târgul de artă contemporană ZONA MACO México Arte Contemporáneo, eveniment cultural de anvergură, care își va inaugura ediția din 2023 astăzi, 8 februarie, în incinta centrului expozițional Citibanamex din capitala mexicană.

Galeria este la a doua participare la târgul de artă din Mexic, anul acesta fiind selectată să prezinte, în cadrul secțiunii curatoriale ZONA MACO Sur, dialogul a trei artiste din generații diferite, care vor expune pentru prima dată împreună. Astfel, standul Galeriei Anca Poterașu la ZONA MACO – 2023 va reuni lucrări de portretizări satirice ale culturii digitale realizate în tapiserii de Megan Dominescu (1997) și instalația Down is the New Up (2013) semnată de duo-ul Anetta Mona Chişa (1975) & LuciaTkáčová (1977).

Anetta Mona Chișa și Lucia Tkáčová, împreună cu artistul plastic Ion Grigorescu, au reprezentat România la Bienala de la Veneția în anul 2011, iar Megan Dominescu este una din cele mai promițătoare tinere voci din arta contemporană românească. Experiența lor creativă este concentrată pe un discurs feminist, artistele fiind implicate în problemele actuale ale inegalităților sociale, dezastrelor ecologice și schimbărilor politice rapide”, afirmă Anca Poterașu.

De asemenea, în cadrul programului de proiecții al târgului, Irina Botea Bucan va prezenta lucrarea sa video It is now a matter of learning hope, care explorează tema memoriei colective și a comemorării, regândind modelele progresiste de implicare politică și artistică. Titlul este inspirat din "Principiul speranței" de Ernst Bloch, celebrul tratat al filozofului despre gândirea utopică, conform căruia speranța sau "visarea înainte" contribuie la realizarea unei vieți mai bune.

Mai multe informații:

Megan Dominescu este o artistă vizuală care trăiește și lucrează în București, membră a spațiului artistic multidisciplinar MOXA20. Lumea din țesăturile create de Megan ilustrează personaje și scene comice, inspirate din teme sociale și politice, cultură pop și, în general, din lumea în care a crescut. Lucrările lui Megan se axează pe observarea și documentarea absurdului, scot la lumină contrastele culturale și celebrează bizarul, folosind umorul ca armă. Artista a absolvit în 2018 Universitatea Națională de Arte (Departamentul de pictură).

Anetta Mona Chișa este o artistă româncă stabilită la Praga, care lucrează cu medii precum sculptură, video, performance și text, explorând prin creația ei transformarea materiei, a mediilor, a tehnologiilor și a politicilor și materialităților acestora. Opera ei dovedește o preocupare constantă de a înțelege în profunzime climatul socio-cultural contemporan. Lucrează adesea în tandem cu alți artiști și explorează diverse materiale. Anetta Mona Chişa și artista slovacă Lucia Tkáčová lucrează în colaborare din 2000, ambele fiind absolvente ale Academiei de Arte Frumoase de la Bratislava (Slovacia). În 2006, Anetta Mona Chişa și Lucia Tkáčová au fost laureate ale Premiului Oskár Čepan, iar în 2011 au expus la Bienala de la Veneția, ediția 54, în cadrul renumitei expoziții Performing History (cu Ion Grigorescu).

Lucrările Anettei Mona Chișa și proiectele de colaborare au fost expuse la Galeria Rudolfinum din Praga, GAK Bremen, Cukrarna (Ljubljana), n.b.k. (Berlin), Karlín Studios (Praga), Kunstraum Niederösterreich din Viena, The 8th Floor din New York, Lunds Konsthall, Haifa Museum of Art, Galeria Anca Poterasu (București), Muzeul de Artă Contemporană din Wroclaw, Bozar din Bruxelles, KINDL Center for Contemporary Art din Berlin, MoCA (Miami), MuMoK (Viena), The Power Plant (Toronto), Schirn Kunsthalle (Frankfurt), Bienala de la Veneția, Bienala de la Taipei și Bienala de la Moscova, printre altele.

În ultimii douăzeci de ani, Irina Botea Bucan a desfășurat o practică artistică, folosind diverse medii, pentru a explora dinamica discursurilor sociale și politice și posibilitățile acestora de transformare. Cele mai recente filme ale Irinei Botea Bucan se concentrează asupra strategiilor de subminare a unor astfel de discursuri dominante și creează un cadru în care istoriile minore, necunoscute sau uitate ies la suprafață și formează un neașteptat câmp de forță al ideilor.

Despre ZONA MACO

Târgul ZONA MACO México Arte Contemporáneo este considerat la ora actuală cel mai important eveniment de artă contemporană din America Latină. A fost fondat în 2002 de antreprenorul și specialistul în artă Zélika García.

Începând cu 2004, târgul s-a impus ca un eveniment internațional, prezentând în cinci secțiuni specializate atât lucrări de artă modernă semnate de tineri artiști internaționali, cât și lucrări emblematice produse în prima jumătate a secolului al XX-lea.

Târgul prezintă galerii și expozanți din țări din America, Europa și Asia.