FRAGILE - despre puterea și vulnerabilitatea femeilor - eveniment dedicat Zilei Internaționale a Femeii, la ICR Londra

Institutul Cultural Român de la Londra celebrează Ziua Internațională a Femeii pe 8 martie, începând cu ora 19:00, aducând ȋn fața publicului londonez un eveniment care vorbește despre puterea și vulnerabilitatea femeilor, despre sensibilitatea, reziliența și capacitatea acestora de a depăși situații de viață dificile. Evenimentul va avea loc la sediul ICR Londra, 1 Belgrave Square.

Seara va se va deschide cu proiecția a două episoade din cadrul documentarului „Fragile”, co-produs de Storyscapes & Fragile Society, va continua cu un performance susținut în limba engleză de actrița Ioana Flora, la finalul acesteia având loc o discuție la care iau parte actrița Ioana Flora și antropologul și scriitoarea Rucsandra Pop, moderator Aura Woodward, directoarea ICR Londra și fostă jurnalistă BBC.

„Fragile” este o serie documentară menită să povestească viața femeilor din România care se luptă cu abuzul, preconcepțiile și normele sociale. Plecând de la probleme reale legate de rolul femeilor în societatea de astăzi, Fragile Society generează contexte artistice în care femeile își pot povesti istoriile de viață și se pot susține reciproc, folosind arta ca un instrument și vehicul.

Seria documentară și performance-ul Ioanei Flora redau poveștile de viață ale unor femei sub forma monologului – personificându-le, conservând autenticitatea, specificul și emoțiile fiecărei relatări. Având vârste diferite și provenind din medii diverse, aceste femei sunt portretizate în lupta cu abuzurile și cu tensiunile create de prejudecățile celorlalți și de așteptările societății. Proiectul are ca scop încurajarea mărturisirii și dialogului, dar și căutarea de ajutor specializat, arătând că există o rețea de sprijin formată din organizații neguvernamentale.

Seria documentară online „Fragile”: concept, actriță și scenaristă - Ioana Flora; regia și producția - Ioana Mischie; editor scenariu - Rucsandra Pop; producție și postproducție - Black Horse Mansion (Ana Banu, Miruna Vasilescu, Alina Mantea); concept lumini - Adi Bulboacă, Sorin Florea; DIT - Mihaela Buruiană; poster și vizuale - Ionuț Macri; PR – Smartpoint; Website - eJump & Gamify; coproducător - Storyscapes și Fragile Society.

Acest proiect a fost parțial finanțat printr-un grant al Departamentului de Stat al Statelor Unite. Opiniile, concluziile și constatările exprimate în acest document sunt ale autorului/autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Statelor Unite.

Ioana Flora este o actriță multipremiată, cu peste 25 de ani de experiență în film și teatru și peste 10 premii naționale și internaționale pentru rolurile jucate. Este membră a Academiei Europene de Film, Berlinale Talents Alumni și nominalizată la premiile Academiei Americane de Film, cu filmul Cadoul de Crăciun (r. Bogdan Mureșanu). Ioana a regizat mai multe producții de teatru, a mentorat echipe de actori, masteranzi si studenți. În cei peste 25 de ani petrecuți în industria filmului, Ioana a colaborat la scenarii, la construcția dramatică a secvențelor, a co-creat piese de teatru (Neverland, împreună cu Iulia Rugină), a tradus piese din limba sârbă. Este una dintre membrele fondatoare a asociației Fragile Society, asociație care crede că actul artistic poate naște schimbare socială, creând o zonă sigură unde femeile să își poată identifica, documenta și explora traumele, limitările, dar și puterea.

Rucsandra Pop este scriitoare și antropoloagă. Ea creează, împreună cu artiști profesioniști sau amatori și cu cercetători, proiecte culturale inspirate de subiecte despre care ne e greu sau rușine să vorbim ca violența domestică, infertilitatea, sănătatea mintală sau moartea. Prin ceea ce scrie și prin proiectele la care lucrează, și-ar dori să inspire cât mai multe femei să își (re)găsească și să își manifeste vocea și puterea. Rucsandra Pop este membră fondatoare a Fragile Society și este autoarea a 4 piese de teatru, care au în centru personaje feminine. Ea a publicat cartea-obiect Oracol și a contribuit la mai multe volume ca Panglica neagră, Dragă Virginia, Scrisori din țara mea sau Celălalt Oraș. Locuri și povești din București Sud.