- 17 July 2025
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman
Pe măsură ce expoziția „Un ochi râde, altul plânge. Arta românească în colecția lui OvidiuȘandor”, găzduită de Centrul Internațional pentru Cultură din Cracovia, se apropie de final, aceasta va fi marcată printr-un ultim eveniment dedicat publicului polonez. Pragul închiderii expoziției marchează, totodată, un moment de bilanț și celebrare a unei prezențe culturale românești fără precedent în Polonia.
Începând cu 7 martie 2025, Centrul Internațional pentru Cultură din Cracovia găzduiește expoziția „Un ochi râde, altul plânge. Arta românească în colecția lui Ovidiu Șandor”, realizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Varșovia și în colaborare cu colecționarul Ovidiu Șandor. Aceasta expoziție de artă modernă, parte a Sezonului Cultural Romania–Polonia 2024-2025, este alcătuită din 170 de lucrări, provenite de la clasicii avangardei până la artiști contemporani și a fost acompaniată în ultimele patru luni de 17 evenimente conexe (vizite ghidate de autor, conferințe, ateliere, proiecții de film, o degustare de vinuri românești) pentru a oferi o perspectivă largă asupra destinelor artistice din România. Alături de invitați de marcă polonezi, la evenimentele respective au participat personalități culturale din România sau stabilite în Republica Polonă: Adriana Babeți, Diana Marincu, arh. Irina Tulbure, Erwin Kessler, Bogdan Achimescu și Andreea Anghel.
În preajma închiderii, pe 20 iulie 2025, a primei retrospective de artă românească de asemenea amploare organizate în Republica Polonă, Institutul Cultural Român de la Varșovia și Centrul Internațional pentru Cultură din Cracovia invită publicul polonez la ultimul eveniment conex al expoziției. Tema întâlnirii din data de 18 iulie 2025, începând cu ora 18.00, de la Centrul Internațional pentru Cultură (Rynek Główny 25) este cultura pop. La întâlnire vor participa scriitoarea, compozitoarea și producătoarea muzicală Dorota Masłowska și regizorul și scenaristul Radu Jude. Cele două personalități culturale vor discuta despre „identitatea poloneză“ și „identitatea românească“, reflectând asupra graniței dintre cultură și divertisment și a posibilității excluderii uneia de către cealaltă. Întâlnirea va fi moderată de cunoscutul critic de film dr. Miłosz Stelmach, redactor-șef al revistei de film „Ekrany“. Accesul publicului la întâlnire este liber.
Expoziția de artă românească de la Cracoviaa propus publicului, pentru explorare, teme precum violența și opresiunea, dar și umorul absurd, reflectând asupra complexității istoriei românești. Incursiunile generate de curatorii Łukasz Galusek, Monika Rydiger și antreprenorul timișorean Ovidiu Șandor au permis publicului să urmărească în lucrări fragmente de destine artistice, care formează un portret colectiv special. Operele expuse au legătură atât cu viața a 63 de artiști consacrați în România și la nivel internațional care au încercat să-și facă un nume în lumea artei, cât și cu sistemele politice opresive care au încercat să blocheze calea artiștilor prinși în cursul întortocheat al istoriei României – libertatea de expresie fiind obținută de către aceștia fie în propriul atelier de creație, fie în diferite pelegrinări în străinătate.
Cei peste 7.000 de vizitatori care au ajuns la Centrul Internațional pentru Cultură de la Cracovia, începând de la 7 martie 2025, au putut să obțină, totodată, o publicație care însoțește expoziția. Tipărită în versiune polono-engleză, aceasta cuprinde eseurile unor intelectuali și cercetători – precum Adriana Babeți, Vladimir Tismăneanu, Tom Sandquist, Diana Marincu, Łukasz Galusek, Kazimierz Jurczak și Jakub Kornhauser. Atât publicația respectivă, cât și expoziția în sine și evenimentele conexe desfășurate la Centrul Internațional pentru Cultură de la Cracovia au fost intens prezentate în Republica Polonă, în peste 100 de recenzii și preluări media.
Expoziția și evenimentele conexe sunt organizate în cadrul Sezonului Cultural România–Polonia 2024-2025. Sezonul Cultural România–Polonia 2024-2025 este organizat de Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Varșovia, pentru partea română, respectiv Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și Institutul „Adam Mickiewicz“, în parteneriat cu Institutul Polonez din București, pentru partea polonă.
Foto credit:Centrul Internațional pentru Cultură de la Cracovia