Filme românești, prezentate în cadrul Festivalul de Film European și Valori Democratice - FESCIVAL cu sprijinul ICR Madrid

ICR Madrid este partenerul celei de-a doua ediții a Festivalului de Film European și Valori Democratice/Festival de Cine Europeo y Valores Democráticos - FESCIVAL, desfășurat în perioada 18-22 octombrie 2023 în orașul Segovia și în localitatea istorică La Granja de San Ildefonso, sub egida EUNIC Madrid. 

Filmele Metronom, regia Alexandru Belc, Spre nord, regia Mihai Mincan și Miracol, regia Bogdan George Apetri, vor fi prezentate în cadrul secțiunii oficiale, iar România Sălbatică, regia Dan Dinu, în secțiunea Documentar. Va fi marcat, de asemenea, Centenarul nașterii cineastului Ion Popescu-Gopo (1923-1989) printr-o serie de proiecții: Maria Mirabela (1981), Scurtă istorie (1956), Homo Sapiens (1960), Allo, Hallo (1962), Șapte arte (1958), Pilule 1 (1966), Pilule 2 (1967).

Proiecțiile din cadrul festivalului vor fi găzduite de diferite spații din Segovia și San Ildefonso: cinematograful Artesiete, Biblioteca Publică Municipală din Segovia, sala de proiecții a Primăriei San Ildefonso, Centro de Creación, Campus María Zambrano Segovia al Universității Valladolid, IE University, Centro Cultural Canónigos, Sala de Proiecții a Primăriei La Granja, Colegio CLARET, în școli, în edificiul La Cárcel.

Evenimentul inițiat de ICR Madrid în colaborare cu Fundación Valsaín Para la Promoción y Defensa de los Valores Democráticos are și o componentă didactică, dincolo de dimensiunea sa europeană, datorită colaborării cu universitățile din Segovia (IE University și UVA), care includ teme bazate pe filmele propuse în festival în programul activităților didactice, proiecțiile fiind urmate de discuții cu studenții pe marginea filmelor vizionate.

La această ediție participă 37 de filme din 15 țări, însumând 46 de proiecții. Anul acesta, în mod excepțional, se organizează o secțiune de film ucrainean. Proiectul EUNIC Madrid este coordonat de Institutul Cultural Român.