Filme românești la Festivalul Internațional DocuMENTAL de la Sofia, cu sprijinul ICR

Documentarele Între revoluțiiBetween revolutions, regia Vlad Petri și Soțul meu musulman/ My Muslim Husband, regia Daniel Bărnuți și Alexandra Lizeta Bărnuți, vor fi prezentate, cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Ambasadei României în Bulgaria, în cadrul celei de-a patra ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar DocuMENTAL, desfășurată în perioada 18-25 septembrie 2023 la Sofia.

Între revoluții/ Between revolutions (durata 69 minute) va putea fi văzut miercuri, 20 septembrie 2023, ora 18:30, la Cinema House. Filmul spune povestea a două femei, Maria și Zahra, studente la Universitatea de Medicină din Bucureşti în anii '70. Când speranţa unei schimbări politice devine o certitudine, Zahra se întoarce la ea acasă, în Iran. În următorul deceniu, singura lor modalitate de a comunica este prin scrisori. Încadrate de două revoluţii, cuvintele lor descriu lupta femeilor pentru a fi auzite, societăți în declin și o prietenie solidă, care nu poate fi destrămată.

Cel de-al doilea film românesc, Soțul meu musulman/ My Muslim Husband (durata 1h 11 minute), care a avut premiera absolută în cadrul TIFF 2023, va fi proiectat duminică, 24 septembrie 2023, de la ora 19:00, la cinema Largo. Alexandra se căsătorește cu Daniel, un tânăr român convertit la islam. Ea crede că deschiderea de a învăța despre o cultură diferită va permite noii sale familii să își găsească fericirea și armonia, dar tânărul cuplu va trebui curând să se confrunte cu prejudecățile şi discriminarea.

Detalii: Movies – Sofia DocuMENTAL, \’23 Edition / 18-25.09.2023 și Facebook