Festivalul Lipatti Evenings aduce zilele acestea în viața muzicală a Islandei mari interpreți români

Festivalul Lipatti Evenings aduce zilele acestea in viata muzicala a Islandei mari interpreti romani

Festivalul Lipatti Evenings aduce zilele acestea în viața muzicală a Islandei mari interpreți români ce vor concerta în memoria marelui pianist român Dinu Lipatti.După ce a mijlocit întâlnirea publicului românesc cu reputați instrumentiști norvegieni și ruși, care au concertat la Ateneul Român și în Sala Thalia și după prezența în ultima decadă a lunii iunie în festivalul Valdres Sommersymfoni din Norvegia, Lipatti Evenings va fi găzduit în perioada 6-13 august de Icelandic Chamber Music Festival.
În cadrul acestui eveniment vor avea loc patru recitaluri susținute de muzicieni români. În 6 august secțiunea românească a debutat prin masterclass-ul susținut de profesorul universitar Vlad Dimulescu, directorul Departamentului de instrumente cu claviatură și muzică de cameră al Universității de Muzică București, iar în 7 august primul recital este oferit publicului islandez de Trio Pro Arte, formație camerală în rezidență la Ateneul Român din București. Cei trei renumiți muzicieni, Nicolae Licareț la pian, Anda Petrovici la vioară și Marin Cazacu la violoncel, vor aborda un program divers, de la Haydn, Beethoven și Schubert până la Enescu.
Începând cu 8 august cei trei muzicieni români își vor lua în primire și rolul de profesori la masterclass-urile de muzică de cameră organizate în festival. În data de 9 august are loc cel de-al doilea recital românesc, pianistul Vlad Dimulescu, muzician de mare profunzime, urmând să interpreteze un program pretențios, cu lucrări de Brahms și Enescu.

Alți doi pianiști români vor cânta în memoria marelui Dinu Lipatti pentru publicul islandez. În data de 10 august Răzvan Dragnea, un pianist viguros, cu o tehnică impresionantă, va prezenta două sonate, Hammerklavier de Beethoven și Sonata nr. 8 de Prokofiev.
Secțiunea Lipatti Evenings din cadrul festivalului islandez de muzică de cameră (Tónlistarhátíð unga fólksins) va fi încheiată de recitalul uneia dintre cele mai expresive pianiste ale scenei muzicale românești, Mădălina Pașol, care va interpreta 10 preludii de Rahmaninov, Marea Poloneză de Chopin, Alborada del gracioso de Ravel și spectaculoasa Toccatta de Paul Constantinescu.


Lipatti Evenings reprezintă secțiunea internațională a festivalului Serile Lipatti și este organizat de Asociația Art à la carte în cadrul Programului „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”, finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.

Parteneri: The Icelandic Chamber Music Festival (Tónlistarhátíð unga fólksins), Filarmonica George Enescu, Consiliul Județean Argeș, Institutul Cultural RomânPartener media principal: România LiberăParteneri media: Observator Cultural, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Căminul, Allgemeine Deutsche Zeitung, Calendar Evenimente, orașul meu, bucureșteni.ro, Festivaluri Românești


Contact:
Tel.: 021.222.3931
E-mail: lipattievenings@gmail.com

Site:
musicfest.is
www.lipatti-evenings.ro
facebook.com/TheIcelandicChamberMusicFestival
www.facebook.com/serilelipatti