Fanfara din Lăpuşnicul Mare - concert în mişcare în centrul Varşoviei

• Concertul va avea loc vineri, 27 iunie 2008, şi este cel de-al doilea eveniment al „Anului României" la Muzeul Naţional de Etnografie al Poloniei, inaugurat în luna aprilie printr-un concert al Fanfarei din Vorona.

• Fanfara va porni din faţa Muzeului Naţional de Etnografie, va trece prin faţa Palatului Prezidenţial şi a Ministerului Culturii şi, după ce va depăşi clădirea Institutul Cultural Român, va ajunge în Piaţa Palatului Regal, cel mai turistic punct al Varşoviei.


„Anul României" la Muzeul Naţional de Entografie al Poloniei este un proiect de colaborare între Institutul Cultural Român din Varşovia şi Muzeul Naţional de Etnografie din Varşovia, realizat cu sprijinul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti, Muzeului Banatului din Timişoara şi al Muzeului de Etnografie din Braşov.

„Anul României" la Muzeul Naţional de Etnografie al Poloniei îşi propune să pună în evidenţă dimensiunea tradiţională a culturii române prin evenimente instructive, interesante şi autentice, care să nu întărească anumite prejudecăţi ale polonezilor cu privire la România – adeseori văzută doar ca o ţară exotică prin ruralitatea sa pitorească, în care te poţi delecta cu un folclorism de vitrină - şi să nu perpetueze ipostaze pervertite sau comercializate.

„Anul României" a debutat cu un concert al Fanfarei din Vorona (Botoşani) la Varşovia, urmat a doua zi de un concert în aer liber în centrul Oraşului Evreiesc din Cracovia. La sfârşitul acestei săptămâni, tot ca parte a acestui program al ICR-Varşovia, va concerta în Polonia un alt ansamblu desoperit şi promovat în cadrul Programului „Ethnophonie" al Muzeului Ţăranului Român, Fanfara din Lăpuşnicul Mare (Caraş-Severin). Formată din 12 instrumentişti coordonaţi de profesorul Ilie Mihăilescu, Fanfara este unul dintre cele mai autentice dar şi spectaculoase ansambluri de suflători din România, îmbinând într-un sunet plin de forţă influenţe româneşti, sârbeşti şi germane, specifice Banatului.

Concertul se va desfăşura sub forma unui marş - obişnuit pentru acest gen de ansambluri care, la sărbători, se mişcă între diferite puncte rituale - prin una dintre cele mai populate zone a capitalei poloneze. Vineri 27 iunie, la ora 19,00, după câteva acorduri în faţa Muzeului de Etnografie din Varşovia, Fanfara va porni spre Oraşul Vechi, trecând prin faţa Universităţii, a Palatului Regal, a Ministerului Culturii şi a Institutului Cultural Român, toate situate nu departe unele de altele pe artera istorică
Krakowskie Przedmieście. Ansamblul se va opri în piaţa largă din faţa Palatului Regal, în Oraşul Vechi, după care se va intoarce pe acelaşi traseu care nu depăşeşte, în total, câteva sute de metri.

A doua zi, în seara zilei de 28 iunie, Fanfara din Lăpuşnicul Mare va susţine un concert în pitorescul Castel renascentist din Krasiczyn, în sudul Poloniei, nu departe de Przemyszł, ca invitat special la „Festivalul Galiţian", un eveniment de mare anvergură la care România a fost invitată de onoare în anul 2007 şi unde cultura română, tradiţională sau cultă, este de câţiva ani reprezentată regulat.

Până la sfârşitul anului 2008, în cadrul „Anului României" la Muzeul Naţional de Etnografie al Poloniei, vor mai fi organizate două mari expoziţii: între 24 octombrie şi 19 noiembrie - Expoziţia „Civilizaţia pâinii", realizată cu sprijinul Muzeului de Etnografie din Braşov; între 12 decembrie 2008 şi 18 ianuarie 2009 - Expoziţia „Strigoi, vampiri & Co", realizată cu sprijinul Muzeului Ţăranului Român şi al Muzeului Banatului.