Expoziție foto-documentară Sulina – istorie, cultură, diversitate de Ziua Internațională a Dunării

Institutul Cultural RomânDimitrie Cantemirdin Istanbul continuăseria de acțiuni culturale dedicate marcării unor priorități de diplomație publică și culturală. În perioada 30 iunie – 1 iulie a.c., în contextul Zilei Internaționale a Dunării, pe pagina facebook a reprezentanței vom vernisa online expoziția foto-documentarăSulina – istorie, cultură, diversitate.

Publicul turc și comunitatea de români din Republica Turcia vor avea ocazia de a descoperi minunate fotografii și ilustrate despre unveritabil simbol cultural dunărean, Sulina Veche,cu un accent particular pe aspectele istorice, culturale, multietnice și multiconfesionale ale orașului Sulina.

Partenerul ICR Istanbul în realizarea acestui proiect este Biblioteca Sulina, care ne-a pus la dispoziție imagini reprezentative cu portul dunărean. Fotografiile ilustrează momente importante în evoluția arhitectonică, culturală și istorică Sulinei, orașul în care s-a constituit Comisiunea Europeană a Dunării (1856) și spațiul în care conviețuiesc 27 de naționalități.

Sulina este cel mai estic punct al României, un univers cu totul particular, izolat între ape, haltă pentru numeroase civilizaţii, aflat la confluenţa dintre Marea Neagra şi fluviul Dunărea.

Amintim că Ziua Internațională a Dunării este aniversată în fiecare an în data de 29 iunie și în toate cele 14 state dunărene, sunt organizare diverse acțiuni culturale și științifice. Ziua Dunării înseamnă, astfel, solidaritate între popoarele care împart acest bun comun, în ciuda diferenţelor de culturi şi istorii.