Expoziție de costume populare și concert „Tradițional de România”, la Chișinău

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău sprijină evenimentul „Tradițional de România”, organizat de Fundația OEDIP și care va avea loc sâmbătă, 15 iunie 2024, la ora 18.00, la Teatrul National Satiricus „I. L. Caragiale” din Chișinău. Proiectul este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României.

„Tradițional de România” își propune sa celebreze și să promoveze bogăția patrimoniului cultural românesc. În acest sens, vor fi organizate două evenimente deosebite, care aduc în prim-plan tradiția culturală.

Proiectul va fi inaugurat de expoziția „IMAGOCOSTUM- HYPERBOREAN FOLKLORE” - un experiment artistic sofisticat, aparținând artistei Iraidei Florea, care propune o promovare inovativă a costumului tradițional ca simbol identitar. Narațiunea expoziției poartă spectatorul într-o călătorie vizuală, care promovează imaginea costumului tradițional românesc într-o versiune contemporană. Aceasta inițiativă aduce o perspectiva inovatoare asupra tradițiilor culturale românești, încurajând aprecierea și cunoașterea portului popular românesc într-un context modern. Albumul „IMAGOCOSTUM-HYPERBOREAN FOLKLORE” reprezintă un tribut adus identității naționale și al moștenirii culturale românești.

Apogeul evenimentului este reprezentat de concertul Dreams and Drums, un proiect muzical inedit, înființat în anul 2023 de către Ciprian Rogojan, licențiat al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, secția Percuție. Alături de el, pe scena teatrului Satiricus vor interpreta soprana Andreea Bucur, Mihnea Niculescu, acompaniați de pianistul Eduard Dabrowski.

Concertul reprezintă o sinteză unică dintre ritmurile tradiționale de percuție și elemente de muzică clasică, oferind spectatorilor o călătorie muzicală neașteptată și memorabilă. Acesta îmbină tradiția cu inovația muzicală, reușind să transpună bucuria și energia specifică folclorului într-un context contemporan.

Proiectul Tradițional de România este organizat de Fundația Oedip, în parteneriat cu Institutul Cultural Român Mihai Eminescu din Chișinău, având ca scop promovarea patrimoniului cultural, a tradițiilor și valorilor identitare românești.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.